Головреда «Закарпаття онлайн» Олега Дибу оштрафували за злісну непокору міліції

Головреда «Закарпаття онлайн» Олега Дибу оштрафували за злісну непокору міліції

23 Жовтня 2013
4546

Головреда «Закарпаття онлайн» Олега Дибу оштрафували за злісну непокору міліції

4546
Головреда «Закарпаття онлайн» Олега Дибу оштрафували за злісну непокору міліції
Головреда «Закарпаття онлайн» Олега Дибу оштрафували за злісну непокору міліції

22 жовтня Ужгородський міськрайонний суд визнав головного редактора  інтернет-видання «Закарпаття онлайн» Олега Дибу винним у злісній непокорі працівникам міліції. Про це повідомляє «Закарпаття онлайн».

 

На попередньому судовому засіданні 16 жовтня ухвалою судді Ігора Івашковича було визначено, що міліцейський протокол, який є джерелом доказів у справі, не може бути покладений в основу постанови про накладення адміністративного стягнення, бо в ньому не зазначено суть самого правопорушення.  Протокол було повернено в Ужгородський міський відділ міліції для належного оформлення.

 

Після цього справу було передано судді Олегу Придачуку. За інформацією видання, під час засідання суддя ознайомився з рапортами міліціонерів. У них йдеться, як пише видання, що «Олег Диба під час подій 5 жовтня на площі Народній, начебто, «виражався грубою нецензурною лайкою в бік працівників міліції, погрожував їм звільненням з ОВС, намагався вдарити» (ідентичні рапорти рядового міліції Ю.Блага та сержанта М.Квочки), «відштовхував працівників міліції та хапав за форменний одяг, намагаючись прорватися до спецтехніки», а після того, як до нього «було застосовано заходи фізичного впливу» «продовжував чинити злісну непокору, після чого намагався втекти та був затриманий працівниками міліції і доставлений в Ужгородський МВ» (рапорт прапорщика міліції І.Косьціва)».

 

На суді було зачитано пояснення свідків - працівників підприємства «Коватехбуд» Михайла Шилипця та Станіслава Яворського, яких не було зазначено в протоколі. Як зазначає видання, у їх свідченнях ні словом не йшлося конкретно про О.Дибу.

 

Суддя  заслухав пояснення самого Олега Диби, який, зокрема, пояснив, що увесь без винятку час його перебування на місці події зафіксовано на відео в ході оперативної відеозйомки, що її здійснювали працівники УМВС України в Закарпатській області, а також на його власну відеокамеру.

 

Він стверджує, що весь час працював на місці події як журналіст, що, за його словами, «чітко зафіксовано зазначеними відеоматеріалами». Головред «Закарпаття онлайн» також звернув увагу, що  на місці події працювали журналісти багатьох ЗМІ, здебільшого провладних, і з відеоматеріалів чітко видно, що міліціонери перешкоджали роботі тільки йому, силою виштовхуючи його на газон.

 

Також пан Диба додає, що жодного разу не застосував силу у відповідь на дії міліціонерів, не висловлювався грубою нецензурною лайкою, не погрожував правоохоронцям, не відштовхував їх, не хапав за форменний одяг, не проривався до спецтехніки, не втікав при затриманні і загалом не робив нічого з того, що написано в рапортах.

 

Після цього суддя пішов у нарадчу кімнату і згодом зачитав постанову, якою журналіста було визнано винним у злісній непокорі працівникам міліції. На цій підставі, відповідно до тексту постанови, на журналіста накладено адміністративне покарання у вигляді штрафу в розмірі 138 грн.

 

Рішення судді пан Диба назвав політично вмотивованим і визначеним заздалегідь: «138 гривень - сума мізерна і в цьому сенсі для мене не суттєва. Однак, йдеться про звинувачення мене в правопорушенні, якого я не скоював, що 100-відсотково видно з матеріалів справи. Владі і конкретно «губернатору» Олександру Ледиді було принципово важливо зробити з мене правопорушника».

 

Тепер Олег Диба має намір оскаржувати постанову суду.

 

Нагадаємо, журналіст був у числі семи осіб, яких міліція затримала 5 жовтня в Ужгороді за нібито перешкоджання проведенню будівельних робіт. Олег Диба та інші активісти намагалися зберегти частину чеського кварталу архітектора Крупки -  площу Народну.

 

Головред заявив, що під час акції він виконував свої професійні журналістські обов'язки, фіксуючи події на площі за допомогою відеокамери. У міськвідділку міліції було складено адміністративний протокол за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду