НСЖУ просить Верховну Раду врахувати пропозиції журналістів у роздержавленні друкованих ЗМІ

НСЖУ просить Верховну Раду врахувати пропозиції журналістів у роздержавленні друкованих ЗМІ

10 Жовтня 2013
3735

НСЖУ просить Верховну Раду врахувати пропозиції журналістів у роздержавленні друкованих ЗМІ

3735
НСЖУ просить Верховну Раду врахувати пропозиції журналістів у роздержавленні друкованих ЗМІ
НСЖУ просить Верховну Раду врахувати пропозиції журналістів у роздержавленні друкованих ЗМІ

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) виступила із зверненням до депутатів Верховної Ради України з проханням врахувати у прийнятті проекту Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» пропозиції, напрацьовані спілкою.

 

Нагадаємо, що цим законом має початися процес роздержавлення друкованих ЗМІ в Україні.

 

Зокрема, НСЖУ пропонує встановити, що процес роздержавлення державних і комунальних друкованих ЗМІ має початися 1 січня 2014 року і здійснюватиметься протягом двох років у два етапи. Спілка також просить дати можливість трудового колективу прийняти рішення щодо участі у реформуванні протягом трьох місяців з дня початку першого або другого етапів реформування, а не з дня набрання чинності закону.

 

НСЖУ окремо наголошує на необхідності заборони органам державної влади, місцевого самоврядування,  державним та комунальним підприємствам бути засновниками засобів масової інформації.

 

«Детектор медіа» публікує далі звернення НСЖУ повністю:

 

«Звернення Національної спілки журналістів України до народних депутатів України у зв'язку з розглядом 10 жовтня 2013 року проекту Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»

 

Національна спілка журналістів, в цілому підтримуючи доопрацьований проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», закликає народних депутатів України при розгляді його у другому читанні взяти до уваги наші пропозиції:

-Встановити, що цей Закон набирає чинності з 1 січня 2014 року (п. 1 ст. 14).

-Встановити, що реформування здійснюється: протягом двох років - перший етап реформування і протягом двох років - другий етап реформування (п. 1 ст. 2).

-Передбачити можливість трудового колективу прийняти рішення щодо участі у реформуванні протягом трьох місяців з дня початку першого або другого етапів реформування (п. 2 ст. 4), а не з дня набрання чинності цим Законом.

-Привести у відповідність зі статтею 12 законопроекту п. 3 ст. 14 цього ж законопроекту; привести у відповідність зі статтями 7, 12 законопроекту статті 22, 23 Закону України «Про висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування засобами масової інформації» та статті 4, 8 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

-Внести зміни до статтей 8, 15, 18 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», заборонивши не тільки органам державної влади та місцевого самоврядування, а і державним та комунальним підприємствам бути засновниками засобів масової інформації.

 

Переконані, що засоби масової інформації мають бути незалежні у визначенні своєї редакційної політики. Гарантії такої незалежності потребують суттєвих змін у медійне законодавство. Прийняття проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» стане першим кроком до таких змін».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у порядку денному пленарного засідання Верховної Ради України на 10 жовтня стоять законопроекти № 1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» та № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3735
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
igroup
3849 дн. тому
Фахова <a href="http://amur-grum.com.ua/">стрижка собак у Львові</a>. "http://amur-grum.com.ua/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду