Міносвіти запевняє, що не збирає інформацію про батьків-журналістів

26 Вересня 2013
4825
26 Вересня 2013
11:29

Міносвіти запевняє, що не збирає інформацію про батьків-журналістів

4825
Міносвіти запевняє, що не збирає інформацію про батьків-журналістів

Міністерство освіти і науки України (МОНУ) запевняє, що не збирає  персональні дані про батьків учнів шкіл для Єдиної електронної бази з питань освіти, йдеться на сайті МОНУ.

 

Таку заяву міністерство зробило у відповідна інформацію  про те, що Міське управління освіти і науки (ГУОН) Києва терміново збирає інформацію про дітей, чиї батьки працюють в ЗМІ.

 

У Міносвіти наголошують, що Єдина державна електронна база з питань освіти  є автоматизованою системою збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг «з метою забезпечення потреби фізичних та юридичних осіб». За інформацією міністерства, зазначена база є єдиним джерелом даних, що використовуються під час виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків.

 

У той самий час збирання інформації про батьків учнів не є обов'язковим, а дані щодо їх професій, як заявляє Міносвіти, взагалі не збираються.

 

«Враховуючи, що педагогічним працівникам, викладачам необхідно підтримувати зв'язок з батьками учнів та студентів для доведення результатів навчальних досягнень дітей, іншої необхідної інформації, за ініціативи педагогічних працівників можливий збір таких даних як прізвище, ім'я, по батькові батьків учнів і студентів та їхні контактні номери телефонів. Проте внесення зазначеної інформації в ЄДЕБО є необов'язковим та нормами чинного законодавства не вимагається. Будь-яка інша інформація щодо батьків отримувачів освітніх послуг (зокрема, місце їхньої роботи, громадянство тощо) у Єдиній державній електронній базі з питань освіти відсутня, а її внесення не передбачено жодним нормативно-правовим актом у цій сфері», - наголошує міністерство.

 

Також чиновники звертають увагу на те, що ЄДЕБО в установленому порядку зареєстровано як базу персональних даних, тому внесення персональних даних про осіб - надавачів та отримувачів освітніх послуг - можливо лише у випадку отримання згоди на обробку персональних даних згідно із Законом України «Про захист персональних даних».

 

«Окрім того, збирання, оброблення, зберігання та захист даних у ЄДЕБО відбувається із застосуванням комплексної системи захисту інформації, яка забезпечує захист інформації відповідно до вимог нормативних документів системи технічного захисту інформації в Україні, що підтверджується атестатом відповідності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації», - запевняють у МОНУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду