detector.media
26.09.2013 11:29
Міносвіти запевняє, що не збирає інформацію про батьків-журналістів

Міністерство освіти і науки України (МОНУ) запевняє, що не збирає  персональні дані про батьків учнів шкіл для Єдиної електронної бази з питань освіти, йдеться на сайті МОНУ.

 

Таку заяву міністерство зробило у відповідна інформацію  про те, що Міське управління освіти і науки (ГУОН) Києва терміново збирає інформацію про дітей, чиї батьки працюють в ЗМІ.

 

У Міносвіти наголошують, що Єдина державна електронна база з питань освіти  є автоматизованою системою збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг «з метою забезпечення потреби фізичних та юридичних осіб». За інформацією міністерства, зазначена база є єдиним джерелом даних, що використовуються під час виготовлення документів про освіту державного зразка, вчені звання та наукові ступені, ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію, учнівських (студентських) квитків.

 

У той самий час збирання інформації про батьків учнів не є обов'язковим, а дані щодо їх професій, як заявляє Міносвіти, взагалі не збираються.

 

«Враховуючи, що педагогічним працівникам, викладачам необхідно підтримувати зв'язок з батьками учнів та студентів для доведення результатів навчальних досягнень дітей, іншої необхідної інформації, за ініціативи педагогічних працівників можливий збір таких даних як прізвище, ім'я, по батькові батьків учнів і студентів та їхні контактні номери телефонів. Проте внесення зазначеної інформації в ЄДЕБО є необов'язковим та нормами чинного законодавства не вимагається. Будь-яка інша інформація щодо батьків отримувачів освітніх послуг (зокрема, місце їхньої роботи, громадянство тощо) у Єдиній державній електронній базі з питань освіти відсутня, а її внесення не передбачено жодним нормативно-правовим актом у цій сфері», - наголошує міністерство.

 

Також чиновники звертають увагу на те, що ЄДЕБО в установленому порядку зареєстровано як базу персональних даних, тому внесення персональних даних про осіб - надавачів та отримувачів освітніх послуг - можливо лише у випадку отримання згоди на обробку персональних даних згідно із Законом України «Про захист персональних даних».

 

«Окрім того, збирання, оброблення, зберігання та захист даних у ЄДЕБО відбувається із застосуванням комплексної системи захисту інформації, яка забезпечує захист інформації відповідно до вимог нормативних документів системи технічного захисту інформації в Україні, що підтверджується атестатом відповідності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації», - запевняють у МОНУ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY