Журналістів-учасників акції протесту в Кабміні не позбавлять акредитації - Азаров зробив останнє попередження (ДОПОВНЕНО+ФОТО)

Журналістів-учасників акції протесту в Кабміні не позбавлять акредитації - Азаров зробив останнє попередження (ДОПОВНЕНО+ФОТО)

23 Травня 2013
5984

Журналістів-учасників акції протесту в Кабміні не позбавлять акредитації - Азаров зробив останнє попередження (ДОПОВНЕНО+ФОТО)

5984
Журналістів-учасників акції протесту в Кабміні не позбавлять акредитації - Азаров зробив останнє попередження (ДОПОВНЕНО+ФОТО)
Журналістів-учасників акції протесту в Кабміні не позбавлять акредитації - Азаров зробив останнє попередження (ДОПОВНЕНО+ФОТО)

Журналістів, які 22 травня під час засідання уряду взяли участь у мовчазній акції протесту, вимагаючи розслідувати побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і фотокореспондента видання «Коммерсант-Украина» Владислава Соделя, не позбавлять акредитації Кабінету міністрів України. Про це повідомили учасники зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

 

За словами  однієї з учасниці «мовчазної акції» Наталії Тарасовської («ЛігаБізнесІнформ»), яка була присутня на  зустрічі, Микола Азаров сказав: «У нас з вами до вчорашнього дня були нормальні взаємин, прошу, щоб у нас на майбутнє були такі ж відносини. Ми готові вас бачити на засіданні Кабміну». Однак, як кажуть журналісти, прем'єр міністр все одно був незадоволений акцією і зазначив що, на його думку, представники ЗМІ вели себе некоректно.

 

Як повідомила «Детектор медіа» Ольга Сніцарчук, що була присутня на зустрічі, Микола Азаров «почав виховувати дівчат, що так не можна себе поводити на урядових засіданнях». За словами пані Сніцарчук, прем'єр зробив журналістам останнє попередження. «Азаров сказав, що він готовий бачити цих дівчат, які були з плакатами, на засіданні уряду. Однак зауважив, що це буде останнє попередження, і залишив за собою право в подальшому позбавляти акредитації. Він сказав, що якщо ще раз ви когось побачите з плакатами, то ці люди будуть позбавлені акредитації. І на зауваження журналістів, що внутрішній регламент Кабміну суперечить Закону про інформацію, він відповів, що зовсім не суперечить», - сказала Ольга Сніцарчук.

 

Також, коли прем'єр дорікав медівникам за учорашню акцію, він порівняв їх з учасниками руху Femen і зазначив: «Ви ж не Femen, щоб таке робити».

 

У відповідь журналісти заперечували: «Хіба  ми не маємо права на емоційні заяви?».

 

Як відомо, у зустрічі Миколи Азарова із журналістами взяв участь міністр МВС Віталій Захарченко.

 

«Журналісти задоволені не так рішенням щодо акредитації,  а тим, що вдалось поставити запитання Віталію Захарченку щодо розслідування нападу на журналістів», - зазначила  пані Тарасовська.

 

Нагадаємо, зараз під будівлею Кабміну триває журналістський мітинг. Учасники заходу  вимагають розслідування нападу на своїх колег Ольгу Сніцарчук (5 канал) та Владислава Соделя («Коммерсантъ-Украина»), а також виступають проти незаконного позбавлення акредитаціїжурналістів через те, що вони висловили свій протест на засіданні уряду 22 травня.

 

22 травня, представники ЗМІ під час засідання Кабміну провели акцію протесту щодо розслідування побиття журналістів Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя: вони  розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано «Сьогодні журналістка! Завтра - ваша дружина, сестра, донька. Дійте!».

 

У акції також взяли участь Ірина Герасимова (5 канал), Ілля Іванов («РБК-Украина»), Євген Будерацький («Українські новини»), Ольга Каретникова («Голос.UA»), Олександр Сивачук(УНН), Віра Щербакова («Дело»), Галина Корба («Коммерсант-Украина»), а також оператор 5-го каналу.

 

«Це що за концерт? Підіть із засіданняВсіх поіменно записати і позбавити акредитації. Ми поважаємо роботу журналістів, але не перетворюйте засідання на цирк», - сказав у відповідь на акцію Микола Азаров.

 

Директор Інституту Медіа Права (ІМП) медіаюрист Тарас Шевченко заявив, що не бачить підстав для позбавлення акредитації представників ЗМІ, які 22 травня взяли участь у мовчазній акції в Кабміні. За словами медіаюриста, прем'єр-міністр Микола Азаров порушив законодавство, наказавши позбавити журналістів акредитації за участь у «мовчазній акції».

 

 


Сьогодні, 23 травня, журналісти провели під Кабміном акцію на підтримку своїх колег Ольги Сніцарчук і Влада Соделя, а також тих, хто взяв участь у "мовчазній акції" протексту в уряді 22 травня

 

Як писала «Детектор медіа», 18 травня, під час мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

22 травня суд відпустив затриманого мешканця Київщини Вадима Титушка під заставу, хоча міністр МВС Віталій Захарченко заявляв, що міліція домагатиметься арешту підозрюваного.

 

«Детектор медіа»

Фото - Максим Лісовий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду