У «5 копійках» люблять масовку

19 Травня 2006
1437

У «5 копійках» люблять масовку

1437
Нечемний репортаж зі студійного майданчика оновленої програми.
У «5 копійках»  люблять масовку

Суботнім вечором 14 травня, коли почало дощити, носій посвідчення "Детектор медіа" блукав провулком Радищева у пошуках студії, в якій знімається оновлене ток-шоу "5 копійок" з Романом Чайкою. Чарівним клубочком, що допомагає пройти лабіринт, стали знаки "5-го" зі стрілочками просто посеред вулиці: іди туди, іди сюди тощо. Наступним поворотом лабіринту стала ПТС п'ятого каналу, що вкотре упевнила в прямоефірності продукту і в чемному устаткуванні каналу з історією в півтора року. Сама ж студія – ангар меблевої фабрики. Щоправда, не меблі нині тут роблять, а телебачення. Крім проектів П'ятого, тут знімається і "Лото-Забава".

У гостьовій купився натовп студентів, які мали створювати масовку. Їх помадили, припудрювали та наставляли стосовно поведінки під час передачі. Тема тодішньої програми – яка церква є автохтонною: Київського патріархату чи Московського. Від УПЦМП був запрошений Валерій Кауров – голова Союзу православних громадян України.

УПЦКП представляв прес-секретар церкви ігумен Євстратій Зоря.

Ігумен Євстратій готуватися до ефіру почав вельми завчасно – вже за 30 хвилин до початку стояв на дискусійному полі брані – вчився користуватися мікрофоном та будував свій виступ. Студентів тим часом повчав Роман Чайка: "Шановні студенти, свої релігійні вподобання прошу не виказувати". Експертів для серйозної теми релігії добрали в більшості своїй нерелігійного профілю: Сергій Проскурня – режисер, Андрій Юраш – історик, релігієзнавець, Олег Покальчук – соціальний психолог та любитель еротичної літератури, Володимир Цибулько – письменник. Доки оператори готували 6 своїх доньок-камер, студенти малювали транспаранти з народними мудростями: "Бог єдиний – він у нас в душі" тощо.

19.30 – початок програми і Чайка вітається з усіма: "Шолом Алейкум, Алах Акбар, Доброго здоров'я". Програма починається з бліц опитування, де ведучий ставить головним героям доволі слизькі запитання: кому мають належати храми, побудовані в 10 ст. тощо. Представники двох метрополій аргументовано і палко захищають свої інтереси. Тільки ось виникає запитання, чому запрошений не офіційний представник Московського патріархату? Чайка так про це мовить: "Московський патріархат на нас майже, фактично, накричав. Оскільки Валерій Кауров та вся його діяльність є агресивним, або, скажімо так, достатньо аргументованим захистом московського патріархату, тобто він може достойно його захищати та представляти, то ми вирішили його і запросити Отець Павел, як ви чули у програмі, взагалі відмовився з нами спілкуватися і заборонив ступати на територію Києво-Печерської лаври".

Протягом усієї програми спостерігалася перманентна атака на УПЦМП та її представника Валерія Каурова. Про це свідчив і набір експертів – жоден з них не виступав проти УПЦКП. Чим була викликана така конфігурація? Чайка сказав, що їх не цікавить громадська позиція експерта – їх цікавить сам експерт як громадсько-активна людина. Можливо, саме тому Роман Чайка тицяв у камеру листівки-ікони 2004 року часів президентської кампанії з молитвами "За Януковича" або з гаслами на кшталт "Каждый верующий человек не может голосовать за Ющенка" , аргументуючи їх достовірність лише цим: "Цю листівку мені дав хрестний хід біля Києво-Печерської лаври. У неї Ікона надрукована і сам друк чудовий".

На відміну від ставлення до масовки, про яке шла мова в матеріалі "Не по-людськи", персонал 5-го дуже чемно говорив зі студентами. Наприкінці з ними фотографувався і ведучий, і гості. Хоча, Валерій Кауров з Чайкою ледь попрощався і одразу залишив аудиторію.

За традицією, "Детектор медіа" поставила кілька запитань ведучому:

- Романе, з чим пов'язаний рестарт програми?

- 5-й канал уже повністю доріс до власного бачення ток-шоу як такого. Дуже дякую колегам за те, що вони дозволили мені взяти на себе відповідальність рестартонути. В принципі, такий формат дає можливість значно яскравіше організуватися з точки зору спектру думок, аргументів. Нам просто потрібна була інша студія, інший хронометраж, оскільки укласти все в той формат, який у нас був, просто неможливо.

- Хто обирає експертів, хто взагалі займається конфігурацією гостей?

- Я є ведучим і автором цієї програми. Крім мене є ще маленький, але згуртований колектив людей - "5 копійок". Усі разом ми склали дуже чималий список людей, які представляють майже всі прошарки населення та всі організації. Експертів багато і вони постійно будуть змінюватися.

Більше запитань Чайці ми не встигли поставити, оскільки він дуже поспішав на канал. Але, вирушаючи додому на законний відпочинок, "ТК" знала, що просто завтра, у той же час, вона буде присутня на ефірі нового шоу Данила Яневського "Майдан". Отже, до нових вражень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1437
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду