Телевізійна “цифра” – банкрутство в Європі?

30 Квітня 2002
1148

Телевізійна “цифра” – банкрутство в Європі?

1148
Стаття-коментар до матеріалу Івана Мащенка “Телевізійна “цифра” – перспективи в Україні” (“Детектор медіа”, 18. 04. 2002). 14.
Телевізійна “цифра” – банкрутство в Європі?
Ознайомився з означеною статтею пана-експерта з питань ТБ стосовно переможної ходи DTT (Digital Terrestrial Television - цифрового наземного телебачення) в Європі. Іван Мащенко пише: “В Європі у 1998-1999 роках цифрове наземне телевізійне мовлення впроваджено на всій території Великобританії з трансляцією до 30 програм (!). Вирішено, що розповсюдження ТВ-програм в аналоговому режимі у цій країні буде взагалі припинено в 2006 році. Слідом за «Туманним Альбіоном» цифрове наземне телемовлення почали запроваджувати в Іспанії, Данії, Португалії, Франції, Фінляндії, Швеції та інших...”. Але пан Іван Мащенко, можливо, не знає про страшні збитки, які минулого року зазнав ITV Digital з Великобританії (першій країні зі списку пана експерта) – справді, країні з найширшим розповсюдженням цифрових технологій в ТБ. Баланс згаданої компанії виглядав наступним чином: вкладені кошти - 410,5 млн. фунтів, доходи – 161,1 млн. фунтів. І видатки на ITV Digital постійно збільшуються: передбачається, що в 2006 році – тоді, коли в найоптимістичніших прогнозах справді допускається (!) відімкнення аналогового сигналу – видатки ITV Digital досягнуть 1,2 млрд. євро, що, за прогнозами експертів, взагалі не дасть зиску.

В Іспанії (другій країні зі списку пана експерта) телекомпанія Quiero TV, котра самостійно запровадила цифрове телебачення в країні, несе втрати величиною 15-18 млн. євро щомісячно (!). Головний власник згаданої станції Auna Group змушена була прийняти децизію про виставлення її на продаж.

В Фінляндії та Швеції (двох останніх країнах зі списку пана експерта) “початок запровадження цифрового наземного телемовлення” назвати можна радше фальстартом: у Фінляндії DDT вирішили впровадити з прицілом на майбутнє, тобто через стандарт Multimedia Home Platform. Це спричинило брак сет-топ-боксів, за допомогою яких евентуальні абоненти могли б приймати програми наземного цифрового телебачення. За відсутності абонентів не стало такої кількості програм, як планувалося. На вісім концесій, відданих каналам DDT – три суб’єкти відмовились від участі і віддали свої концесії. В Швеції головним учасником оператора цифрового ТБ є державна телекомунікаційна спілка Teracom, що вважається найбільшою слабістю в розвитку DDT в цій країні: розміщення всіх основних функцій (оператор мультиплексу, дистрибуція сет-топ-боксів і цифрових карток, розповсюдження сигналу) в одному державному суб’єкті, що більше зайнятий своїм основним полем діяльності – телекомунікацією – не виявилось успішним. Зараз Teracom зіштовхнувся із серйозними фінансовими проблемами.

Теж Іван Мащенко пише: “Серед наших партнерів по колишньому соціалістичному табору перед у цій справі ведуть Польща, Словаччина, Чехія”. Між тим, у Польщі взагалі немає цифрового наземного телебачення...

А тепер спробуємо проаналізувати причини безуспішного розвитку наземного цифрового телебачення в Європі.

Згідно з прогнозами EBU (European Broadcasting Union) стосовно розповсюдження медіальних платформ в Європі, проникнення цифрової технології буде сильно пов’язана із зацікавленням глядачів у супутникових платних каналах, пропонованих у відповідному стандарті. Однак, їх насичення не перетне на загал 50% домашніх господарств. В країнах, зокрема в Україні, де вже зараз є багато доступних відкритих аналогових каналів, цифрова технологія буде розповсюджуватись повільно. На думку EBU, проникнення цифрового телебачення буде залежати від відімкнення аналогової техніки владою (судячи зі всього, власне цим моментом можна пояснити оптимізм пана експерта стосовно відключень аналогового сигналу в Україні до 2012 року).

Але влада, за логікою, мусила б почекати до моменту, поки домогосподарства придбають цифрові приймачі (телевізори). Британський уряд окреслив наступні критерії, які повинні бути виконані перед відключенням цифрових передавачів. По-перше, критерій доступності: коли головні канали загального поширення будуть доступні в цифровому стандарті усім телеглядачам. По-друге, критерій насичення: коли цифрові приймачі будуть у розпорядженні 95% споживачів телепрограмного продукту. І, врешті, критерій фінансовий: коли люди з низькими доходами дозволять собі придбати цифрові приймачі. А як додає англійська консалтингова фірма Strategy Analytics Group, мова не лише про одним телевізор в домі, а й про другий і третій приймач, і про цифровий магнітофон. Цікаво, які критерії окреслили для українського уряду розробники “Національної програми розвитку вітчизняної теле- та радіо індустрії”?

Стосовно стосунків цифрового телебачення наземного і супутникового: вже згаданий оператор комерційного мультиплексу ITV Digital здобув на британському ринку 1,26 млн. абонентів, але величезними коштами, бо був змушений до наслідування свого основного суперника, оператора цифрової супутникової платформи Sky (група Руперта Мердока), котра почала роздавати сет-топ-бокси за дарма, в результаті чого Sky має 5,6 млн. абонентів. Між ішим, ринкові аналітики вважають, що закриття ITV Digital або його продаж BSkyB – було б кращим виходом для власників ITV Digital – Granada I Carlton.

На жаль, наземне цифрове телебачення має ряд недоліків порівняно з супутниковим. По-перше, пропонує значно менше каналів: абоненти ITV Digital мають доступ до біля 35 каналів, натомість абоненти Sky Digital отримують в 5 разів більше каналів англомовних і додатково сотні каналів іномовних. По-друге, супутникові платформи встигли вже монополізувати найбільш атракційні програмні формати – канали фільмові, спортивні, і т.д. – і викупити права на той тип програмного продукту. Тоді як DDT значно відстає в цій сфері. Поза тим, DDT не може пропонувати широку гаму додаткових послуг, в чому воно програє навіть операторам кабельного ТБ: останні хоч і не мають власних, так званих “premium channels”, але забезпечують доступ до Інтернету і послуг телефонічних, що збільшує прибутки в перерахунку на одного абонента.

Пан Мащенко має рацію – з 1998 року цифрове телебачення появилося в перелічених на початку статті країнах (крім згаданих країн Східної Європи), і, можна додати, що протягом найближчих 15 місяців передбачається впровадження DDT в чергових 5-6 країнах. Правда, стільки ж з деяких з існуючих систем DDT можуть збанкрутувати. І, певною мірою, пан експерт не помилився в переказі прогнозів стосовно повного переходу на цифрову технологію у Великобританії в 2006 році. Правда, Тоні Блер з цього приводу є менш оптимістичним, заявляючи, що “та ціль є досяжною між 2006 і 2010 роками”. Ну, а експерти із згаданої Strategy Analytics Group є просто злочинно скептичні - кажуть, що “перехід Європи на цифрову технологію є далекою перспективою”.

Читайте також:

Телевізійна «цифра» - перспективи в Україні
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава (за опрацюванням європейських спеціальних видань)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Читайте також
02.03.2006 13:53
для «Детектор медіа»
11 381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду