Телевізійна «цифра» - перспективи в Україні

18 Квітня 2002
1245

Телевізійна «цифра» - перспективи в Україні

1245
Якою бути технологічній базі телебачення і радіомовлення України у найближчі півтора-два десятиліття? Якою бути технологічній базі телебачення і радіомовлення України у найближчі півтора-два десятиліття? Над цим зараз працюють фахівці Держкомзв’язку, розробляючи «Національну програму розвитку вітчизняної теле- та радіоіндустрії».
Телевізійна «цифра» - перспективи в Україні
Функціонуюче дотепер у нашій країні телевізійне передавальне устаткування (в основному російського та чеського виробництва 70-80-х років минулого століття) базується на використанні потужних електровакуумних клістронів і ламп, надзвичайно енергоємне, вимагає значних коштів на придбання запасних частин, морально застаріле і не відповідає за своїми техніко-економічними показниками сучасному світовому рівню.

Світ пішов далеко вперед. П’ять років тому на Міжнародній конференції у Честері (Великобританія) було прийняте рішення щодо впровадження в країнах Європи цифрового мовлення. Це справжня технологічна революція у царині інформатики, зокрема - у телебаченні. Переваги «цифри» - у значно вищій технічній якості програм, можливості на одній частоті (телеканалі) передавати одразу кілька програм, впровадженні інтерактивного режиму мовлення, зближенні комп’ютерних і телерадіомовних технологій тощо.

В Європі у 1998-1999 роках цифрове наземне телевізійне мовлення впроваджено на всій території Великобритàнії з трансляцією до 30 програм (!). Вирішено, що розповсюдження ТВ-прогрàм в аналоговому режимі у цій країні буде взагалі припинено в 2006 році. Слідом за «Туманним Альбіоном» цифрове наземне телемовлення почали запроваджувати в Іспанії, Данії, Португалії, Франції, Фінляндії, Швеції та інших. Серед наших партнерів по колишньому соціалістичному табору перед у цій справі ведуть Польща, Словаччина, Чехія. Минулого року впровадження «цифри» на ТБ почалося в Санкт-Петербурзі та Нижньому Новгороді (Російська Федерація) і в Казахстані.

Як серйозно до цієї справи підходять за рубежем, засвідчує приклад Франції. Уряд цієї країни виділив з бюджету 153 млн. євро. У нинішньому році тут має розпочати діяти національна мережа цифрового наземного телебачення на 22 програми, з яких 5-7 резервується для цілей громадського мовлення (у т.ч. два інформаційні, культурологічний, парламентський канали, канал для кінофільмів). Решту платних цифрових програм за рік до включення буде подано на тендер.

Загальний стан впровадження в Європі цифрового наземного телемовлення стандарту DVB-T показує, що в 2006...2012 роках в більшості країн нашого континенту аналогове ТБ буде припинено.

А що ж ми?

У дні святкування 50-річчя початку телевізійного мовлення в Україні (листопад 2001 року) Концерн РРТ разом з НВП «Квант-Ефір» провели експеримент з багатопрограмного наземного цифрового телемовлення. Початок виявився обнадійливим.

Тож розробники «Національної програми розвитку вітчизняної теле- та радіоіндустрії» пропонують такий попередній проект розгортання цифрового наземного (ефірного) телемовлення в Україні:

2002 рік - Київ (текстове мовлення);

2003 рік - Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Одеса (кількість абонентів 1,2% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 360 тис. чол.);

2004 рік - Львів, Сімферополь, Кривий Ріг, Миколаїв (Кількість абонентів 3,6% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 400 тис чол.);

2005 рік - Запоріжжя, Ковель, Луганськ, Суми (кількість абонентів 5,6% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 780 тис. чол.);

2006 рік - Житомир, Чернігів, Черкаси, Полтава (кількість абонентів 6,4% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 1 млн. чол.);

2007 рік - Вінниця, Кіровоград, Хмельницький, Чернівці (кількість абонентів 9,2% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 1,4 млн. чол.);

2008 рік - Ужгород, Івано-Франківськ, Рівне, Тернопіль, Херсон (кількість абонентів 12% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 1,7 млн. чол.);

2009-2011 роки - покриття решти території України (кількість абонентів 70% від загальної кількості потенційних абонентів, тобто 9,7 млн. чол.);

2009-2012 роки - поетапне виключення в Україні трансляції аналогових програм.

Примітка: загальна кількість потенційних абонентів складає 13,9 млн. чол.

При цьому передбачається у 2011 році покриття усієї території України 8 загальнонаціональними відкритими (безплатними) каналами (зараз - 3) з наданням інтерактивних послуг (високошвидкісний Інтернет, електронна пошта, науково-популярні і навчальні програми, мобільний прийом ТВ-програм, відео на замовлення, електронна торгівля, банківські платежі, електронні ігри, спортивні тоталізатори, багатомовний супровід міжнародних програм тощо) та 7 рейтинговими комерційними кодованими (платними) каналами.

Якщо буде досягнуто виконання такого графіка «цифризації» телеефіру України, наша країна займе провідні позиції у цій галузі на теренах Східної Європи та СНД, які, не маючи відповідної наувого-технічної та нормативної бази, будуть впроваджувати цифровий стандарт ТБ, орієнтуючись на наш досвід і промислову базу. У разі реалізації проекту завантажуються українські підприємства науковоємного профілю та відкриваються нові можливості в освоєнні зовнішніх ринків збуту вітчизняної продукції.

Загалом же використання в ефірному мовленні сумісних з безпосереднім супутниковим телебаченням та кабельним ТВ-цифрових стандартів призведе до об’єднання з комп’ютерними технологіями та інтеграції телерадіомовлення в єдину широкополосну Національну інформаційно-комунікаційну мережу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
експерт ТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду