НАБУ відкрило провадження після виходу розслідування «Схем» про «новий газовий бізнес оточення Порошенка»

НАБУ відкрило провадження після виходу розслідування «Схем» про «новий газовий бізнес оточення Порошенка»

22 Березня 2018
1533
22 Березня 2018
18:05

НАБУ відкрило провадження після виходу розслідування «Схем» про «новий газовий бізнес оточення Порошенка»

1533
Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені після звернень народних депутатів Віталія Купрія та Сергія Лещенка, які посилаються на журналістське розслідування.
НАБУ відкрило провадження після виходу розслідування «Схем» про «новий газовий бізнес оточення Порошенка»
НАБУ відкрило провадження після виходу розслідування «Схем» про «новий газовий бізнес оточення Порошенка»

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками Державної служби геології та надр України під час видачі ТОВ «Аркона Газ-Енергія» спецдозволу на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища у Полтавській області після виходу розслідування програми «Схеми». Про це повідомила речниця НАБУ Світлана Оліфіра, передає «Радіо Свобода».

«Попередньо дії кваліфіковано за статтею 364 Кримінального кодексу України («Зловживання владою або службовим становищем»). Слідство триває. Про підозру нікому не повідомлялось», – повідомила Оліфіра.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені після звернень народних депутатів Віталія Купрія та Сергія Лещенка, які посилаються на журналістське розслідування програми «Схеми» про те, що маловідома фірма «Аркона Газ-Енергія» без аукціону отримала спецдозвіл на видобування газу в Полтавський області на 20 років та є пов’язаною з оточенням президента України Петра Порошенка.

Державна служба геології і надр України видала відповідний спецдозвіл 18 травня 2017 року. Право добувати газ на перспективному родовищі коштувало фірмі «Аркона Газ-Енергія» всього 3,8 мільйона гривень.

Така вартість, на думку напівдержавної компанії ПАТ «Укрнафта», яка роками досліджувала й розробляла родовище і також претендувала на цю ліцензію, не відповідає ринковій ціні. В «Укрнафті» зазначили, що готові були заплатити за цей спецдозвіл щонайменше 45 мільйонів гривень. Водночас цій компанії двічі відмовили в наданні права на розробку газового родовища. Начебто на підставі невідповідності поданих напівдержавною компанією документів – про що повідомили у відповіді редакції програми у Держгеонадрах.

Розслідування «Схем» «Новий газовий бізнес оточення Петра Порошенка» виявило, що реальний контроль над ТОВ «Аркона Газ-Енергія» мають люди з оточення президента України Петра Порошенка, зокрема, до фірми опосередковано має стосунок Олексій Маловацький – юрист з команди Петра Порошенка, нині член Вищої ради правосуддя.

Встановлені журналістами факти стали підставою для звернення до НАБУ і громадських активістів. Зокрема, юристи ГО «Центр протидії корупції» просять НАБУ внести до ЄРДР також відомості «за фактом вчинення членом Вищої Ради правосуддя правопорушення» Олексієм Маловацьким кримінального правопорушення за статтею «Зловживання владою або службовим становищем».

Окремо у зверненні до НАБУ юристи «Центру протидії корупції» наголосили на тому, що проти колегії суддів, які розглядали апеляційну скаргу «Укрнафти» до Держгеонадр щодо надання спецдозволу маловідомій «Аркона Газ-Енергія», Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарне провадження.

«Ми знайшли ухвалу, коли представники позивача заявили відвід трійці суддів – відвід заявлявся з тої причини, що Олексієм Маловацьким було розпочате дисциплінарне провадження по тим суддям, якраз в період вже розгляду цієї справи. І ми вважаємо, що це також є вже можливе зловживання з боку Маловацького і цей факт також потребує надання правової оцінки діям Маловацькому», – повідомив юрист «Центру протидії корупції» Андрій Савін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду