Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич

Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич

20 Вересня 2017
1105
20 Вересня 2017
14:13

Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич

1105
Заочно попрощатися з Осипом Зінкевичем можна у видавництві «Смолоскип» до 27 вересня. Про час панахиди буде повідомлено пізніше
Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич
Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич

На 93-му році життя помер відомий видавець, засновник та багаторічний президент Міжнародного благодійного Фонду «Смолоскип», голова видавництва «Смолоскип» Осип Зінкевич.

Про це повідомляє видавництво «Смолоскип» на своїй сторінці у Facebook.

«18 вересня 2017 року, на 93 році життя, відійшов у вічність засновник та багаторічний Президент Міжнародного Благодійного Фонду «Смолоскип», Голова видавництва «Смолоскип», меценат, інтелектуал і подвижник Осип Зінкевич. Працівники Фонду і Видавництва глибоко сумують через цю непоправну втрату та висловлюють щирі співчуття родині пана Осипа. Пам'ять про нього триватиме у наших серцях вічно», - йдеться у повідомленні.

Осип Зінкевич народився в селянській родині, його батько був вояком Українських Січових стрільців, нагадує Укрінформ.

Після Другої світової війни молодим хлопцем він опинився в таборі біженців у Західній Німеччині. Потім потрапив у Париж, де закінчив у 1954 році інститут індустрійної хімії. Був учасником кількох українських молодіжних організацій. У 1956 році переїхав до США.

Упродовж 50 років Осип Зінкевич керував видавництвом «Смолоскип», яке було створене у США в 1967 році і видавало дисидентську і правозахисну літературу, а також твори репресованих українських письменників. Серед інших «Смолоскип» опублікуав твори Миколи Хвильового, Олени Теліги, Ліни Костенко, Василя Стуса, Євгена Сверстюка.

Осип Зінкевич також заснував Музей-архів українського самвидаву. Має орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Фото: Новинарня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1105
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду