detector.media
20.09.2017 14:13
Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич
Пішов із життя відомий український видавець і меценат Осип Зінкевич
Заочно попрощатися з Осипом Зінкевичем можна у видавництві «Смолоскип» до 27 вересня. Про час панахиди буде повідомлено пізніше

На 93-му році життя помер відомий видавець, засновник та багаторічний президент Міжнародного благодійного Фонду «Смолоскип», голова видавництва «Смолоскип» Осип Зінкевич.

Про це повідомляє видавництво «Смолоскип» на своїй сторінці у Facebook.

«18 вересня 2017 року, на 93 році життя, відійшов у вічність засновник та багаторічний Президент Міжнародного Благодійного Фонду «Смолоскип», Голова видавництва «Смолоскип», меценат, інтелектуал і подвижник Осип Зінкевич. Працівники Фонду і Видавництва глибоко сумують через цю непоправну втрату та висловлюють щирі співчуття родині пана Осипа. Пам'ять про нього триватиме у наших серцях вічно», - йдеться у повідомленні.

Осип Зінкевич народився в селянській родині, його батько був вояком Українських Січових стрільців, нагадує Укрінформ.

Після Другої світової війни молодим хлопцем він опинився в таборі біженців у Західній Німеччині. Потім потрапив у Париж, де закінчив у 1954 році інститут індустрійної хімії. Був учасником кількох українських молодіжних організацій. У 1956 році переїхав до США.

Упродовж 50 років Осип Зінкевич керував видавництвом «Смолоскип», яке було створене у США в 1967 році і видавало дисидентську і правозахисну літературу, а також твори репресованих українських письменників. Серед інших «Смолоскип» опублікуав твори Миколи Хвильового, Олени Теліги, Ліни Костенко, Василя Стуса, Євгена Сверстюка.

Осип Зінкевич також заснував Музей-архів українського самвидаву. Має орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Фото: Новинарня

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY