Журналістка «1+1» розповіла про справжню причину конфлікту з поліцією поблизу Мар’їнки

Журналістка «1+1» розповіла про справжню причину конфлікту з поліцією поблизу Мар’їнки

7 Липня 2017
20399

Журналістка «1+1» розповіла про справжню причину конфлікту з поліцією поблизу Мар’їнки

20399
Наталія Нагорна спростувала версію правоохоронців
Журналістка «1+1» розповіла про справжню причину конфлікту з поліцією поблизу Мар’їнки
Журналістка «1+1» розповіла про справжню причину конфлікту з поліцією поблизу Мар’їнки

Причиною конфлікту знімальної групи «1+1» на КПП поблизу Мар’їнки була не відмова журналістів показати документи, а їх намір зафіксувати правопорушення, яке здійснювали люди у поліцейській формі.

Про це розповіла «Детектору Медіа» спеціальний кореспондент новин Наталія Нагорна, яка була у складі знімальної групи.

За її словами, у журналістів була домовленість про співпрацю із прес-офіцером у Волновасі. Однак поблизу Мар’їнки авто, на якому чітко було позначено, що це машина «1+1», не пропускали люди з поліцейськими шевронами, але без жетонів. Належним чином не представившись, вони пред'явили групі «1+1» претензії: мовляв, у водія пошкоджений паспорт. Водія оштрафували на 51 гривню, хоча проблем з ідентифікацією журналістів і співробітників каналу «1+1» не було. Проте у них відібрали документи.

До слова, те, що ці люди називали «блокпостом», не було обладнане як блокпост (спробу його обладнання протитанковими їжаками і бетонними блоками журналісти спостерігали значно пізніше, коли вже поверталися назад), завважує пані Нагорна. Інші транспортні засоби проїжджали повз безперешкодно. Справжній блокпост був розташований далі, за КПП Мар’їнки.   

Заяви поліції про відмову знімальної групи «1+1» проходити стандартні процедури перевірки документів, за словами Наталії, є неправдою. Причиною конфлікту медійниця називає те, що журналісти фіксували правопорушення поліцейських щодо них на відео, а люди, які з ними «спілкувалися», наполягали на видаленні цього запису. Журналісти відмовилися. Поводилися ці люди в поліцейській формі дуже грубо. Наталію повалили обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат із нецензурною лайкою: «Ти, с… не воюєш!..» Один із «співрозмовників» видер у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Попри це шматок запису, на якому видно зокрема, як виривають і жбурляють телефон, зберігся.

Після такого спілкування журналістам довелося в лікарні знімати побої.  

У Донецькому обласному управлінні поліції, де знімальна група написала скаргу, заяву журналістів кілька разів губили, але зрештою знайшли. За словами Наталії Нагорної, поведінку підлеглих в управлінні намагалися виправдати тим, що вони, мовляв, «стоять на відстані 8 км від передової і нервують...»     

Цікаво, що повідомлення про конфлікт, на яке в четвер, 6 липня, посилалися багато медіа, з сайту поліції Донеччини зникло. Натомість користувачам повідомляється, що такої сторінки не існує.

Нагадаємо, в четвер, 6 липня, поліція Донеччини заявила наступне: «Керівництво Головного управління Нацполіції в Донецькій області ініціювало службову перевірку за фактом конфліктної ситуації, яка мала місце сьогодні, 6 липня, близько 10.00 між поліцейськими, які несуть службу на стоп-контролі, та знімальною групою одного з центральних телеканалів... У ході перевірки документів у поліцейських виникли питання до учасників знімальної групи, але останні відмовились проходити стандартну процедуру перевірки, через що і сталася конфліктна ситуація». 

Речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив «Українській правді», що йдеться про знімальну групу телеканалу «1+1». За його словами, інцидент стався через те, що знімальна група має дозвіл на зйомку в зоні АТО, але не має – на зйомку прифронтового блокпосту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20399
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Назар
2444 дн. тому
Погляньте на редакційну політику телеканалу ТВА в м. Чернівці, власником якого є "народний" депутат Максим Бурбак, який видає себе за щирого патріота. Який власник, такий і телеканал. Жителі Чернівецької області вже давно зрозуміли ким він є насправді, тепер таку можливість має вся Україна. http://acc.cv.ua/chernivtsi/24107-stalo-vidomo-zhurnalistka-yakogo-kanalu-sprichinila-skandal-na-dnister-fest
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду