Сайт Медведчука видалив статтю з інформацією про переміщення журналістів в зоні АТО

Сайт Медведчука видалив статтю з інформацією про переміщення журналістів в зоні АТО

9 Березня 2017
1300

Сайт Медведчука видалив статтю з інформацією про переміщення журналістів в зоні АТО

1300
Через місяць після публікації редакція сайту громадського руху Віктора Медведчука «Український вибір» видалив статтю «"Авдеевский рычаг" и "десант" западных СМИ», яка містила інформацію про переміщення журналістів в зоні АТО. У піблікації були зазначені маршрути і номери автомобілів, на яких їздили журналісти.
Сайт Медведчука видалив статтю з інформацією про переміщення журналістів в зоні АТО
Сайт Медведчука видалив статтю з інформацією про переміщення журналістів в зоні АТО

Раніше ГО «Інститут масової інформації» звернувся до СБУ з вимогою розслідувати витік інформації про пересування знімальних груп в зоні АТО, інформацію про яких опублікував сайт громадського руху «Український вибір».

Через кілька годин після цього звернення публікація під заголовком «"Авдеевский рычаг" и "десант" западных СМИ» зникла з сайту.

Сергій Вєтров, головний редактор газети «Український вибір», повідомив «Детектору медіа», що «постановка статей на сайт - вільна, хто завгодно може поставити статтю».

За його словами, статтю видалили через те, що «на сайті введена модерація, і редакція сайту визнала, з невідомих мені причин, що її потрібно зняти». Чому модерація спрацювала більше місяця після публікації, і чи пов'язано видалення статті зі зверненням ІМІ в СБУ, не уточнюється.

Головна редакторка сайту Ірина Опрей «Український вибір» на момент публікації не була доступна для коментарів.

Водночас  стаття збереглася в кеші Google. У матеріалі зазначено маршрути і номери автомобілів журналістів Associated Press, France-Presse, «Радіо Свобода» і ВВС.

Нагадаємо, ГО «Інститут Масової Інформації» звернулася до Служби безпеки України з вимогою розслідувати витік інформації щодо маршрутів пересування журналістів іноземних ЗМІ та номери машин, якими вони їздили зоною АТО, оприлюднену на сайті громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука 5 лютого.

Організація, зокрема, вважає, що оприлюднення цієї інформації ставить під загрозу безпеку журналістів та просить СБУ негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації, і вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити українських та іноземних журналістів, які працюють в зоні АТО.

Водночас заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що ситуація з розміщенням на сайті громадського руху «Український вибір» даних журналістів про їх переміщення в зоні АТО розглядатиметься на експертній раді міністерства. Пан Золотухін не виключає, що ця інформація могла потрапити на сайт руху Віктора Медведчука з відкритих джерел.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду