Журналіст «Дорожнього контролю» попросив політичного притулку у США

Журналіст «Дорожнього контролю» попросив політичного притулку у США

10 Жовтня 2016
2842

Журналіст «Дорожнього контролю» попросив політичного притулку у США

2842
Учасник громадської організації «Дорожній контроль», журналіст інтернет-видання «Дорожній контроль» Віталій Косенко, визнанний в Україні судом винним у вимаганні (ч.1 ст.189 КК України), попросив політичного притулку у США. У червні Комунарський райсуд Запоріжжя призначив йому покарання у вигляді трьох років обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю один рік.
Журналіст «Дорожнього контролю» попросив політичного притулку у США
Журналіст «Дорожнього контролю» попросив політичного притулку у США

Про це повідомляє сайт «Дорожнього контролю».

Як йдеться у повідомленні, Віталій Косенко без візи перетнув кордон Мексики і США і попросив про політичний притулок. Імміграційна служба США заарештувала Віталія Косенка і відправила його до в'язниці. 21 вересня він був випущений з-під варти, а 22 вересня приземлився в Орландо (штат Флорида), де вже півтора року перебуває керівник «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошников.

Нагадаємо,  25 січня у Запоріжжі співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з прокуратурою затримали журналіста й активіста громадського об’єднання «Дорожній контроль» Віталія Косенка з Херсона, який нібито вимагав хабар у поліцейських. У відомстві стверджують, що пан Косенко вимагав у правоохоронців  6 тисяч доларів США за те, що не публікуватиме «компрометуючі матеріали за участю правоохоронців, відзняті ним» в ЗМІ та інтернеті.

Однак запорізький активіст Олександр Куницький розповів  іншу версію інциденту. За його словами, Віталія Косенка було заарештовано після того, як він зафіксував факт порушення зі сторони працівників ДАІ, а саме отримання хабаря від п’яного водія. Згодом на місце  приїхали працівники СБУ та прокуратури, які одразу ж затримали. Олександр Куницький також повідомив про побиття Віталя Косенка під час затримання і те, що журналіста доправляли на обстеження до лікарні.

Віталія Косенка підозрювали у порушенні ч.1 ст.189 ККУ «Вимагання». Після оприлюднення відео, де правоохоронці отримують хабара від нього, проти них було відкрито кримінальне провадження за ст. 368 ККУ (Отримання хабара).

Прокурор зазначив, що Віталій Косенко відмовився від дачі показань.

Раніше, у 2013 році, міліція звинувачувала Віталія Косенка у правопорушенні, передбаченому частиною 1 статті 343 КК України (Втручання в роботу міліції).

21 червня Комунарський райсуд Запоріжжя визнав учасника громадської організації «Дорожній контроль», журналіста інтернет-видання «Дорожній контроль» Віталія Косенка винним у вимаганні (ч.1 ст.189 КК України) та призначив йому покарання у вигляді трьох років обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю один рік.

Прокуратура Запорізької області заявила, що не згодна «з таким м’яким вироком» суду, у зв’язку з чим планується оскаржити вирок у цій частині в апеляційному порядку.

«Дорожній контроль» стверджує, що дана кримінальна справа була сфальсифікована.  Через свої джерела в правоохоронних органах, Віталій Косенко дізнався, що прокуратура буде вимагати чотири роки реального терміну у в'язниці і питання вже вирішене в Апеляційному суді. Він вирішив разом з сім'єю негайно залишити Україну.

Спочатку Віталій Косенко звернувся до посольства США в Києві про отримання туристичної візи. Однак йому відмовили. Оскільки з візою не вийшло - було прийнято рішення пішки переходити кордон Мексики і США.

3 серпня Віталій Косенко разом з дружиною і дитиною вийшли з території Мексики і прийшли на прикордонний пункт США в місті Ларедо (штат Техас). Їх чекав журналіст «Дорожнього контролю» Андрій Жуковень, який в 2013-му році отримав в США політичний притулок, а в 2015-му отримав американське громадянство. Андрій Жуковень пояснив імміграційній службі США, що життя і свобода Віталія Косенка знаходиться під загрозою, а тому він змушений просити про політичний притулок.

На фото - Віталій Косенко

Фото: «Дорожній контроль»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду