У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)

У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)

13 Квітня 2016
3537

У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)

3537
12 квітня в культурному просторі Izone (Київ, вул. Набережно-Лугова, 8) відкрилася виставка «Мости Донбасу» українського візуального журналіста Сергія Полежаки. Виставку приурочено до другої річниці захоплення сепаратистами міських відділків міліції в Слов'янську і Краматорську (Донецька область). Як зазначає автор, саме день 12 квітня 2014 року для багатьох жителів Донбасу став моментом початку війни.
У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)
У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)

Мультимедійний проект «Мости Донбасу» включає в себе фотографії, тексти та відео й  символізує розрив зв'язків між людьми на всіх рівнях. Цим проектом автор спробував метафорично переосмислити соціальні та комунікативні прогалини, які виникли всередині російського і українського суспільства за умов війни.

Сергій Полежака їздив на Донбас у відрядження з самого початку заворушень – із квітня 2014 року.

«Коли ти їздиш по місцевості, де йде війна й знімаєш для новин, то постійно чуєш про те, що десь підірвали міст. Або ж бачиш це на власні очі, проїжджаючи повз. Вони є на території усієї зони АТО й стають чимось звичним. Коли в мене виникло трохи часу знімати щось своє, я почав розмірковувати над темою. Знімати людей? Мирних успішно знімають і без мене, я б почав повторювати чиїсь історії. Армію не хотів знімати з інших причин – це завжди непросто, ти постійно обмежений в часі... Я хотів зняти щось абстрактне, що буде розповідати про різних людей. Міст – це те, що має ці різні групи об’єднувати, але на ділі – підірваний – він роз’єднує», - зазначив автор в коментарі «Детектору медіа».

До проекту «Мости Донбасу» увійшло 11 чорно-білих світлин, роздрукованих методом срібно-желатинового друку (silver-gelatin prints). Перший підірваний міст Сергій Полежака зняв в лютому 2015 року, останній – в березні 2016-го.

Також експозиція включає в себе відеоінсталяцію. Матеріал для неї Сергій Полежака зняв ще наприкінці квітня 2014-го року, коли мав змогу протягом ночі спостерігати за патрулюванням так званими «ополченцями» вулиць міста, де вони ж самі оголосили комендантський час.

«Одну з мізансцен цієї ночі я вирішив показати. Це повна тарантиновщина, діалоги з “синдромом вахтера”, які демонструють, що з людьми відбувається, коли вони отримують в руки зброю і владу. А ще з їх розмов зрозуміло, як відбувалося розпалювання конфлікту», - каже Сергій.

Крім того, Сергій Полежака став автором 11 розлогих текстів до фотографій, в яких він розповів про побачене під час відряджень на Донбас протягом двох років. У них переповідаються діалоги з місцевими мешканцями й ватажками сепаратистів, описується місцевість та бачена фотографом військова техніка. Текстом до однієї з фотографій стало листування фотожурналіста з прес-службою «ДНР». Він звертався до неї з проханням про акредитацію, бо хотів показати зруйновані мости з територій, контрольованих обома сторонами конфлікту, але отримав відмову.

Автор розповів «Детектору медіа», що розмірковує над продовженням проекту в інших формах.

Виставка Сергій Полежаки триватиме в Izone до 25 квітня.

Сергій Полежака – український фотожурналіст, працює фоторепортером з 2011 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, а наразі навчається в Danish School of Media and Journalism в місті Орхусі (Данія). Проект «Мости Донбасу» став його курсовою роботою в цьому навчальному закладі.

Автор співпрацював з новинним агентством Reuters, журналами Der Spiegel, La Vanguardia, газетами Het Nieuwsblad, Tages Anzeiger та іншими медіа. З початку Євромайдану в основному знімав для газети Bild. Разом з журналістом видання вони випускали відео- та фоторепортажі про протистояння в Києві, а згодом й воєнні дії в Донецьку, Слов'янську, Маріуполі, а також працювали на місці катастрофи MH17 у Донецькій області. З цих місць вони готували як новини, так і особисті та соціальні історії.

На фото - роботи Сергія Полежаки

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3537
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду