detector.media
13.04.2016 18:33
У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)
У Києві відкрилася виставка «Мости Донбасу» фотожурналіста Сергія Полежаки (ФОТО)
12 квітня в культурному просторі Izone (Київ, вул. Набережно-Лугова, 8) відкрилася виставка «Мости Донбасу» українського візуального журналіста Сергія Полежаки. Виставку приурочено до другої річниці захоплення сепаратистами міських відділків міліції в Слов'янську і Краматорську (Донецька область). Як зазначає автор, саме день 12 квітня 2014 року для багатьох жителів Донбасу став моментом початку війни.

Мультимедійний проект «Мости Донбасу» включає в себе фотографії, тексти та відео й  символізує розрив зв'язків між людьми на всіх рівнях. Цим проектом автор спробував метафорично переосмислити соціальні та комунікативні прогалини, які виникли всередині російського і українського суспільства за умов війни.

Сергій Полежака їздив на Донбас у відрядження з самого початку заворушень – із квітня 2014 року.

«Коли ти їздиш по місцевості, де йде війна й знімаєш для новин, то постійно чуєш про те, що десь підірвали міст. Або ж бачиш це на власні очі, проїжджаючи повз. Вони є на території усієї зони АТО й стають чимось звичним. Коли в мене виникло трохи часу знімати щось своє, я почав розмірковувати над темою. Знімати людей? Мирних успішно знімають і без мене, я б почав повторювати чиїсь історії. Армію не хотів знімати з інших причин – це завжди непросто, ти постійно обмежений в часі... Я хотів зняти щось абстрактне, що буде розповідати про різних людей. Міст – це те, що має ці різні групи об’єднувати, але на ділі – підірваний – він роз’єднує», - зазначив автор в коментарі «Детектору медіа».

До проекту «Мости Донбасу» увійшло 11 чорно-білих світлин, роздрукованих методом срібно-желатинового друку (silver-gelatin prints). Перший підірваний міст Сергій Полежака зняв в лютому 2015 року, останній – в березні 2016-го.

Також експозиція включає в себе відеоінсталяцію. Матеріал для неї Сергій Полежака зняв ще наприкінці квітня 2014-го року, коли мав змогу протягом ночі спостерігати за патрулюванням так званими «ополченцями» вулиць міста, де вони ж самі оголосили комендантський час.

«Одну з мізансцен цієї ночі я вирішив показати. Це повна тарантиновщина, діалоги з “синдромом вахтера”, які демонструють, що з людьми відбувається, коли вони отримують в руки зброю і владу. А ще з їх розмов зрозуміло, як відбувалося розпалювання конфлікту», - каже Сергій.

Крім того, Сергій Полежака став автором 11 розлогих текстів до фотографій, в яких він розповів про побачене під час відряджень на Донбас протягом двох років. У них переповідаються діалоги з місцевими мешканцями й ватажками сепаратистів, описується місцевість та бачена фотографом військова техніка. Текстом до однієї з фотографій стало листування фотожурналіста з прес-службою «ДНР». Він звертався до неї з проханням про акредитацію, бо хотів показати зруйновані мости з територій, контрольованих обома сторонами конфлікту, але отримав відмову.

Автор розповів «Детектору медіа», що розмірковує над продовженням проекту в інших формах.

Виставка Сергій Полежаки триватиме в Izone до 25 квітня.

Сергій Полежака – український фотожурналіст, працює фоторепортером з 2011 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, а наразі навчається в Danish School of Media and Journalism в місті Орхусі (Данія). Проект «Мости Донбасу» став його курсовою роботою в цьому навчальному закладі.

Автор співпрацював з новинним агентством Reuters, журналами Der Spiegel, La Vanguardia, газетами Het Nieuwsblad, Tages Anzeiger та іншими медіа. З початку Євромайдану в основному знімав для газети Bild. Разом з журналістом видання вони випускали відео- та фоторепортажі про протистояння в Києві, а згодом й воєнні дії в Донецьку, Слов'янську, Маріуполі, а також працювали на місці катастрофи MH17 у Донецькій області. З цих місць вони готували як новини, так і особисті та соціальні історії.

На фото - роботи Сергія Полежаки

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY