Робоча група з питань захисту прав журналістів буде створена при Адміністрації Президента

Робоча група з питань захисту прав журналістів буде створена при Адміністрації Президента

23 Вересня 2015
3292
23 Вересня 2015
16:06

Робоча група з питань захисту прав журналістів буде створена при Адміністрації Президента

3292
Робоча група з питань захисту прав журналістів буде створена при Адміністрації Президента
Робоча група з питань захисту прав журналістів буде створена при Адміністрації Президента

23 вересня в Міністерстві внутрішніх справ відбулося перше засідання робочої групи, яка створюється з метою координації заходів з питань запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів та сприяння розслідуванню кримінальних проваджень за напади на журналістів по розслідуваннях нападів на журналістів. Учасники домовилися, що майданчиком для роботи робочої групи має стати Адміністрація Президента.

 

У засіданні взяли участь представники МВС, Генпрокуратури, Служби безпеки України, Адміністрації Президента, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також громадських медіа організацій НСЖУ, НМПУ, ІМІ, «Детектор медіа», «Центр UA».

 

Співголовами робочої групи запропоновано обрати заступника глави Адміністрації Президента Андрія Таранова та прес-секретаря Президента України Святослава Цеголка, а секретарем - головного консультанта головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента Олександра Бухтатого. Тепер склад робочої групи та її керівників має затвердити своїм указом Президент України.

 

Під час зустрічі начальник головного слідчого управління МВС Олександр Вакуленко повідомив, що наразі готується аналіз застосування статті 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання професійній діяльності журналістів, після чого будуть підготовлені методичні рекомендації для слідчих. Крім того міністерство обов'язково підготує до 23 листопада, коли відзначатиметься Міжнародний день боротьби з безкарністю звіт щодо розслідування 273 справ (кейси щодо яких підготував Інститут масової інформації). За його словами, МВС надіслало телеграми в обласні управління невідкладно інформувати про всі випадки порушень прав журналістів.

 

Представники медіаорганізацій наполягали на тому, щоб правоохоронці на кожну нараду приносили звіт про те, як розслідуються справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, інакше засідання цієї робочої групи не будуть ефективними. А також запропонували долучити до робочої групи представників Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики та офісу омбудсмена.

 

Нагадаємо, 16 вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, в Адміністрації Президента відбулася зустріч журналістів і представників медійних організацій із силовиками, на якій домовилися про створення робочої групи з питань захисту прав журналістів.

 

Журналісти і медіаорганізації зазначили, що у 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень минулого року, коли в полоні побували 20 з них, усі - в Донецькій області. Загалом протягом 2014 року у полоні побували 79 журналістів, загинуло - сім. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му).

 

На даний момент у полоні терористів «ЛНР» вже дев'ять місяців знаходиться луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

 

Упродовж минулого року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків).

 

За сім місяців 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

«Детектор медіа»

 

На фото - Ярослав Тракало (МВС), Олександр Вакуленко (МВС), Олег Бойко (СБУ), фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду