У Дніпропетровську суд зобов’язав Фонд соцстрахування надати журналістці публічну інформацію

У Дніпропетровську суд зобов’язав Фонд соцстрахування надати журналістці публічну інформацію

23 Липня 2015
1691

У Дніпропетровську суд зобов’язав Фонд соцстрахування надати журналістці публічну інформацію

1691
У Дніпропетровську суд зобов’язав Фонд соцстрахування надати журналістці публічну інформацію
У Дніпропетровську суд зобов’язав Фонд соцстрахування надати журналістці публічну інформацію

18 червня Діпропетровський апеляційний суд задовільнив заперечення позову Фонду соціального страхування до дніпропетровської журналістки Ольги Юдіної: фонд має надати їй публічну інформацію журналістці. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін.

 

Пан Бурмагін оприлюднив відповідні документи. «Ще одна судова перемога щодо доступу до інформації Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) та журналістки Ольги Юдіної з Дніпра! Кейс цікавий, тому що стосується інформації фонду соц.страхування, який не вважає себе розпорядником інформації)). Лупаємо скалу далі!», - написав юрист.

 

Як повідомляв Інститут масової інформації (ІМІ), у лютому Дніпропетровське обласне відділення Фонду соціального страхування подало на журналістку Ольгу Юдіну позов за наклеп. Позивач стверджував, що у статті-розслідуванні журналістка подала неправдиву інформацію. У статті стверджувалось, що фонд продає путівки до дитячих таборів, заробляючи на цьому мінімум 1000 гривень через фірми-посередники. Журналістка заявила, що має всі необхідні докази до статті і написала заперечення на позов.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у листопаді 2014 року журналістка дніпропетровської газети «Горожанин» Ольга Юдіна подала два позови до Дніпропетровського окружного адміністративного суду щодо ненадання інформації на її запит Дніпропетровським відділенням фонду соціального страхування.

 

Як повідомляв ІМІ, Дніпропетровський окружний адміністративний суд зобов'язав Дніпропетровське відділення Фонду соцстрахування надати публічну інформацію, яку запитувала журналістка-розслідувачка Ольга Юдіна. Провадження велося у закритому режимі, рішення, ухвалене 12 січня, журналістка отримала тільки 4 лютого.

 

«Все, що ми просили по інформації, - все задовольнили. Інформацію Фонд мав би надати протягом п'яти днів. Але в кінці постанови вказано, що рішення не набуло законної сили. Це значить - подана апеляція відповідачем. Але повістка мені поки не приходила. Будемо боротися», - повідомила пані Юдіна.

 

У провадженні Дніпропетровського адмінсуду перебуває ще один позов газети «Горожанин» - щодо ненадання посадовцями Дніпропетровського фонду соцстрахування копій декларацій про доходи. Їх пані Юдіна також запитувала в ході підготовки розслідування.

 

Як пише ІМІ, після виходу матеріалу Ольги Юдіної ГПУ, Антимонопольний комітет та Рахункова палата взялися за перевірку фактів зловживань, викладених у статті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду