У Києві вручили нагороди фіналістам Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності

У Києві вручили нагороди фіналістам Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності

10 Лютого 2015
2587

У Києві вручили нагороди фіналістам Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності

2587
У Києві вручили нагороди фіналістам Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності
У Києві вручили нагороди фіналістам Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності

9 лютого у Національній спілці журналістів України (НСЖУ) відбулося відзначення фіналістів Польсько-українського конкурсу та професійна дискусія на тему «Стара і нова влада у журналістських розслідуваннях та викривальних матеріалах». Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Нагадаємо, переможцями третього Польсько-українського конкурсу журналістської майстерності стали Катерина Каплюк, журналістка видання «Слідство. інфо», Сергій Андрушко, журналіст «Радіо Свобода» (обоє - перше місце) та Володимир Торбіч з рівненської агенції «Четверта влада» (третє місце). Конкурс проводиться спільно Асоціацією польських журналістів, Національною спілкою журналістів України та Незалежною медіапрофспілкою України (НМПУ). Церемонія нагородження переможців відбулася 30 січня у Варшаві.

 

Зважаючи на велику кількість резонансних матеріалів, організатори вирішили відзначити фіналістів конкурсу (першу десятку авторів) заохочувальними дипломами.

 

Після нагородження фіналістів відбулася дискусія. У ній взяли участь організатори та члени журі конкурсу, серед яких - віце-президент Асоціації польських журналістів Агнешка Ромашевська-Гужі, секретарі НСЖУ Олександр Бухтатий, Тетяна Котюжинська, Сергій Омельчук і Віра Черемних, активісти НСЖУ, НМПУ.

 

За словами першого секретаря НСЖУ та члена журі Сергія Томіленка, нова влада дає багато приводів для критики і виступає «достойними» героями журналістських розслідувань, на рівні зі старим «режимом».

 

«Тож зважаючи на велику кількість резонансних матеріалів, як від журналістів національних медіа - «Радіо Свобода», «Громадського ТБ», так і з регіонів, на пропозицію Спілки організатори конкурсу погодилися відзначити крім трьох призових місць, ще й десятьох фіналістів», - розповів він.

 

Сергій Андрушко, який отримав свою нагороду ще 30 січня у Варшаві, був позитивно вражений церемонією відзначення лауреатів, яку організувала Асоціація польських журналістів. Він також відзначив, що конкурс важливий тим, що медіаспільнота, а не влада, визначає кращих та оцінює професійні здобутки колег. За його словами, саме завдяки таким ініціативам об'єднуються різні покоління, журналісти обговорюють професійні аспекти та суспільно-важливі теми.

 

Віце-президент Асоціації польських журналістів та директор телеканалу «Белсат» Агнешка Ромашевська-Гужі наголосила, що вражена високим професіоналізмом робіт цьогорічного конкурсу. «Але мене хвилює, що конкурс проходить уже втретє, а тема матеріалів - одна і та ж: це корупція та зловживання владою», - зазначила вона.

 

Пані Ромашевська-Гужі додала, що для українських медіа надзвичайно важливо, аби влада звертала увагу на викривальні матеріали і не покладалася на те, що актуальний скандал забудеться, бо з'являться нові теми і нові розслідування.

 

Цю думку підтримала одна із фіналісток конкурсу - журналістка львівського телеканалу ZIK Оксана Щобак. За її словами, влада недостатньо реагує на критичні матеріали, і «не здає своїх» - фігурантів резонансних розслідувань. Здебільшого посадовців переводять у інші області чи на інші посади.

 

Керівник програми «Схеми» на «Радіо Свобода» Наталія Седлецька заявила, що приємно вражена тим, що її відносно нова програма була відзначена журі конкурсу. Двоє журналістів програми Сергій Андрушко та Максим Савчук стали переможцем і фіналістом конкурсу. Пані Седлецька поділилася власним досвідом щодо ефективності журналістських розслідувань: за її словами, дуже важливою є співпраця з професійними громадськими організаціями. «Не журналісти пишуть заяви про злочин до правоохоронних органів, позов ініціює Центр протидії корупції, який і використовує результати розслідувань», - прокоментувала вона.

 

В ході обговорення учасники також порушили питання, як сучасні українські ЗМІ мають будувати редакційну політику, зважаючи на військові дії в країні, та чи варто регіональним медіа змінювати редакційну політику, подавати пропагандистські матеріали тощо.

 

На думку переможця Сергія Андрушка, ключовим для журналістів має бути правда: журналісти не повинні замовчувати її чи прикрашати події. Замовчування провокуватиме ситуацію, коли влада вже не відчуватиме межі у своїх вимогах до ЗМІ.

 

«Журналісти не повинні оцінювати події через призму державних окулярів, використовувати популярні нині слова, на зразок "хунта", "заколотники", "окупанти"», - вважає журналіст.

 

Організатори конкурсу також повідомили, що конкурс відбудеться і цього року, тож вже незабаром буде оголошено про збір матеріалів.

 

Нагадаємо, в другому Українсько-польському конкурсі журналістської майстерності призи здобули журналісти Анна Бабінець із видання «Слідство.інфо», журналістка телеканалу СТБ Ірина Федорів, тележурналіст Олег Дейнека, у першому конкурсі - Юлія Абібок (сайт ДеПо.ua), Валентина Куць (портал «Четверта влада») та Ольга Кашпор (телеканал «1+1»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2587
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду