Вінницькі журналісти створили об’єднання «Журналістський Майдан» і вимагають узгоджувати з ними призначення голови ОДА

Вінницькі журналісти створили об’єднання «Журналістський Майдан» і вимагають узгоджувати з ними призначення голови ОДА

9 Грудня 2014
3721

Вінницькі журналісти створили об’єднання «Журналістський Майдан» і вимагають узгоджувати з ними призначення голови ОДА

3721
Вінницькі журналісти створили об’єднання «Журналістський Майдан» і вимагають узгоджувати з ними призначення голови ОДА
Вінницькі журналісти створили об’єднання «Журналістський Майдан» і вимагають узгоджувати з ними призначення голови ОДА

У Вінниці журналісти різних засобів масової інформації області заявили про утворення «Журналістського Майдану», аби брати активнішу участь у житті області. Про це 7 листопада повідомило інтернет-видання «Вінниця. Daily».

 

Заяву про створення цього об'єднання підписали понад 30 медійників. Вони передали її особисто голові Вінницької обласної ради Сергію Свитку.

 

«Журналісти Вінницької області, як громадяни, які не тільки створюють громадську думку, а й висвітлюють події, думку суспільства та окремих громадян, а також є достатньо освіченими для прийняття суспільно важливих питань, утворюють «Журналістський Майдан»!», - сказано у заяві.

 

Журналісти зазначили, що мають моральне право приймати активнішу участь у житті області та вважають, що з ними мають узгоджуватися зміни в керівництві облдержадміністрації. «Ми є відображенням думки сотень тисяч вінничан, тому маємо моральне право приймати більш активну участь у житті області. На підставі цього вважаємо, що призначення голови облдержадміністрації та ініціювання його звільнення обов'язково має бути узгоджено з «Журналістським Майданом»», - йдеться у заяві.

 

Підписанти підкреслили, що заява є відкритою, тож інші медійники можуть долучатися до неї.

 

 

Як повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ), рішення про створення такого об'єднання було ухвалено під впливом подій у Вінниці - штурму приміщення облради і ОДА та організованого деякими активістами «віча майдану» 7 грудня. Під час віча журналісти й підписали цю заяву. Нагадаємо, на віче близько 150 осіб висловили недовіру чинному губернатору Вінницької області та запропонували іншу кандидатуру на цю посаду.

 

Як повідомляє ІМІ, дехто з підписантів зазначив, що створення «Журналістського Майдану» покликане показати абсурдність ситуації, коли невелика група людей бере на себе право говорити від імені всієї громади. Значна частина учасників «Журналістського Майдану» вважає його створення відповіддю на те, що деякі активісти протестсної акції називали «продажними» і «ригівськими» всі медіа, які не схвалили їхні дії.

 

На запитання представника ІМІ, чи не є створення такого об'єданння відходом від принципів неупередженості і втручанням журналістів у політику, один з ініціаторів цього «Журналістського Майдану» Ігор Заіковатий (газета «Вінницькі Реалії») заперечив таку думку.

 

«Ми не захищаємо жодну з сторін. Скоріше навпаки, зазначаємо, що всі помилялися, вказуємо, в чому саме. Але, на жаль, наголошую, певна категорія активістів вважає, що той, хто не поділяє їхні переконання, той однозначно "працює на замовлення Гройсмана" (спікер чинного парламенту -ТК.)», - зазначив журналіст.

 

На думку пана Заіковатого, активісти не чують думок інших сил. «Вони не чують іншої думки, яка не вкладається в поняття "свій-чужий". Якщо б не події на Сході, намагання "розхитування" ситуації в різних областях, ми б не звертали уваги на кадрові питання та засіб, яким вони чиняться. Вінницький випадок - наче пазл в загальній картині. Це бачить більшість вінничан. Не на часі "хитати". Окремо про політику. В наших вимогах, гаслах, діях її немає...», - зазначив організатор «Журналістського Майдану!».

 

Натомість голова Вінницької облради Сергій Свитко, якому передали заяву представників ЗМІ, вважає, що журналісти не можуть монополізувати думку народу. «При всій повазі до вас, але журналісти не можуть монополізувати думку народу. Ви є частиною народу. Ви можете віддзеркалювати свою позицію, переконувати, у вас є потужні можливості - засоби інформації. Ви є 4-ю владою... Але ви повинні розуміти, що люди мають право вийти на майдани...», - зазначив голова облради в коментарі ІМІ.

 

Нагадаємо, 20 жовтня у Вінниці невідомі з плакатами та закликами люстрації прибічників Партії регіонівнапали на місцевих журналістів під час проведення прес-конференції кандидата у депутати Верховної ради, екс-члена фракції Партії регіонів Віктора Жеребнюка.

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Вінниця. Daily»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду