Зима. Сезонна русифікація

28 Лютого 2018
1580
28 Лютого 2018
19:12

Зима. Сезонна русифікація

1580
Зима. Сезонна русифікація

Протягом усієї зими неодноразово від різних людей доводилося чути чи то мрійливе, чи то тужливе: «От, якби ж то легкий морозець — градусів п'ятнадцять-сімнадцять!» «От, якби ж то була нормальна погода — градусів двадцять-двадцять п'ять морозу!» Від одного добродія довелося навіть почути: «Пам'ятаю, в дитинстві бувало мінус тридцять дев'ять — як було добре на санчатах кататися!» Даремно було доводити, що в Києві -39 не було жодного разу за всю історію метеоспостережень: абсолютний мінімум становить -32 градуси, й така температура спостерігалася лише двічі, та й то кожного разу на кілька годин уночі.

Й от морози прийшли (винен у цьому, звісно ж, Порошенко, й цей аспект ми навіть обговорювати не станемо). Далеко не такі, про які мріяли мої співрозмовники — удень найнижче -11, уночі — одного разу -17. Й вулиці Києва одразу помітно спорожніли! А в людей, що зустрічаються на вулиці, на обличчях — що завгодно, тільки не велика довгоочікувана радість. «От, нарешті прийшла-таки нормальна зима — якби ж іще пару градусів морозу додати!» - міркував якийсь добродій на зупинці, притупцьовуючи на місці, повсякчас дмухаючи на руки в рукавичках і розтираючи собі все, що можна розтирати. Знову ж таки, аж такого задоволення його вигляд не випромінював.

І це була наочна демонстрація прикрого факту: жодні соціологи не дадуть вам відповіді на запитання, скільки українців живуть із переконанням, що вони — якісь не такі. Не такі, якими належить бути. Бо от вам мороз, за всіма правилами радіти й втішатися належить, а — дискомфортно.

«От раніше були зими! Сніжні, морозні! Це останніх років усе зіпсувалося!» - постійний лейтмотив зимової теми. Раніше, звісно, й СРСР був — тож і зими були відповідні, нормальні. От тільки чи не більшість людей, кажучи так, пригадують своє дитинство, й дитинство часто сільське.

А дитяча пам'ять — вибіркова. Що вразило, що врізалося у пам'ять — те й пригадується все життя, мов щось типове й звичайне. А час у дітей тягнеться довго. Тож це цілком могло бути протягом тижня один або два рази — а пригадується, мов ніби так було завжди.

А в сільській місцевості сніг лежить довше, ніж у місті. А, виходячи на вулицю, діти зазвичай не беруть із собою термометри, тож 2сніжна й морозна зима» - це цілком могло бути -1. А за температури -15, а тим паче -39, батьки дуже навряд чи так уже щедро відпускали б дітей кататися на санчатах. Але логіка проти стереотипів безсила.

От тільки стереотипи ці — навіяні. Бо «справжня зима» - це чималою мірою продукт радянських і пострадянських ЗМІ, саме вони навіяли багатьом погодні «нормативи». Нормативи зими в Росії — за звичайною парадигмою: усе, що в Росії — то норма; все, що в Україні відмінне від Росії — то збочення, аномалія.

Але гаразд: а що ж тепер? Візьмімо будь-яку ілюстрацію до зимової теми, будь-яку «типово зимову» картинку на будь-якому українському сайті. От конверт, виготовлений цієї зими «Укрпоштою» багатотисячним тиражем.

Що на ньому зображено? Українське село, українські хати? Щось вони підозріло схожі на російські ізби. Може, це — Карпати? Якісь вони, як для Карпат, лисі. Хіба що це — футуристична картина Карпат, коли ліси в них повністю повирубують.

А от — листівка, виробник — видавництво «Мистецтво», поважне й респектабельне.

Тут уже — ніяких Карпат. Дрімучий ліс, що підступає до самих осель. Сніги й сніги непролазні. Церква у стилі російського класицизму — в Україні подібної архітектури, та ще й у селах, практично немає. І — вже точно типові ізби. Оце й є українське «Мистецтво». Оце й є норма. Оце й є те, що має бути — і нині, й прісно, й вовіки віків.

От на таких прикладах — усюдисущих — і досі українців привчають до того, що є й мусить бути нормою...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1580
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду