Стокгольм нам рідніший за Львів?

12 Вересня 2017
1235
12 Вересня 2017
14:36

Стокгольм нам рідніший за Львів?

1235
Це не стало топ-темою. Але деякі ЗМІ згадали: на початку місяця виповнилося рівно півстоліття з того моменту, як Швеція перейшла з лівостороннього на правосторонній рух. Сталося це 3 вересня 1967 року, яке, як і нинішнє 3 вересня, припадало на неділю.
Стокгольм нам рідніший за Львів?

Загальновідома, хрестоматійна інформація — бо майже всі знають, що Швеція “колись” перейшла з лівостороннього руху на правосторонній. Чимало хто знає, й як це відбувалося: раннього ранку на 10 хвилин по всій країні було заборонено будь-який рух, коли машини переїжджали з одного боку шляхів на інший.

А от про те, що ця проблема є для українців набагато ближчою, ніж теоретичне знання про шведський досвід, знає незрівнянно менше людей.

А річ у тім, що в Австро-Угорщині дорожній рух був також лівостороннім. А відповідно, й на Галичині, Закарпатті та Буковині. Австрія перейшла на правосторонній рух після гітлерівського аншлюсу, Словаччина, Угорщина та Чехія — під час ІІ Світової війни, тоді ж на правосторонній рух перейшло й Закарпаття.

Складніше було з колишніми австро-угорськими територіями, які після І Світової війни й розпаду цієї імперії відійшли до Польщі та Румунії. У царській Росії та в королівській Румунії дорожній рух був правостороннім. Тож Польща, чиї території до війни належали Російській та Австро-Угорській імперіям, та Румунія, що збільшила свою територію за рахунок колишніх австро-угорських володінь, постали перед проблемою: на частині їхніх територій рух був правостороннім, на іншій частині — лівостороннім. І так тривало кілька років.

Лише на початку 1920-х років на Галичині та Буковині автомобільний рух було переведено на правосторонній. На Галичині — 1 жовтня 1922 року, якраз незабаром 95-річчя.

Але якщо щодо Швеції загальновідомим є, як відбувався перехід, відомо про “день Х” (“dagen Н”), то як відбувався такий перехід на українських землях — про це так і не вийшло знайти інформацію. 

Тож агов, історики-краєзнавці, агов, ЗМІ!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду