«Євробачення», казус Болгарії: провокація Росії?

«Євробачення», казус Болгарії: провокація Росії?

11 Травня 2017
1912
11 Травня 2017
19:02

«Євробачення», казус Болгарії: провокація Росії?

1912
«Євробачення», казус Болгарії: провокація Росії?
«Євробачення», казус Болгарії: провокація Росії?

Представник Болгарії на конкурсі «Євробачення» Крістіан Костов виступав в окупованому Криму 2014 року ще до того, як закон про режим відвідання Криму набув чинності. Про це сьогодні у відповідь на поширення в ЗМІ інформації про начебто порушення ним закону повідомила СБУ.

Але давайте поміркуємо, звідки в ЗМІ могла взятися інформація про виступ Костова у Криму.

Існують усі підстави вважати, що вона може бути російським вкиданням. Адже у ЗМІ з'явилися фотографії та відео виступу болгарина (який народився й мешкає в Росії) в Артеку. Можна сміливо стверджувати: навряд чи ці фотографії та відео могли зняти українські журналісти. Їх улітку 2014 року у Криму вже не було, а якщо й були, то зовсім не заради репортажів про багатюще культурне життя окупованого півострова.

Та й навіть якщо ці кадри було б відзнято українськими журналістами — невже вони чекали б до дня другого півфіналу, коли Крістіан Костов уже має з'явитися на сцені? Невже вони не оприлюднили б їх раніше — бодай тоді, коли спалахнув скандал довкола росіянки Юлії Самойлової й залунали підозри щодо вірменки Арцвік?

А от російському агітпропові якраз була користь чекати й дочекатися до дня півфіналу. По-перше, щоби звинуватити Україну в подвійних стандартах — мовляв, відвідання Криму Самойловою було лише приводом, а насправді її не впустили до України лише через те, що вона росіянка; он, мовляв, Костов теж виступав у Криму, але його впустили, бо він — болгарин, а Болгарія — член НАТО та ЄС.

І росіянам якраз було вигідно дотягнути з оприлюдненням цієї інформації до останнього — бо інакше це стало б підказкою, й українські органи могли б цим зайнятися й розв'язати ситуацію в робочому порядку, без гучного розголосу в останній момент.

А по-друге, метою росіян цілком могло бути збурення «гарячих голів» в Україні. Спонукання їх удатися до гучних акцій, а може, й спробувати зірвати півфінал. Чи, в будь-якому разі, влаштувати заворушення так, щоб усі гості «Євробачення» це побачили на власні очі й відчули на власній шкірі. Це — саме те, чого Росія прагне, й можливість її спроб це зробити давно передбачали.

І ще одне: на момент виступу в Криму 2014 року Крістіанові Костову було 14 років. І за законами України, й за законами Болгарії, й за законами Росії він був неповнолітнім. А отже, юридично недієздатним. Тобто тим, хто не має права ухвалювати власні рішення й нести за них відповідальність. Тим, хто не має права самостійно вчиняти будь-які юридичні дії. Не має права вчиняти будь-що на свій власний розсуд.

І коли продюсери та інші «артистичні» опікуни Костова призначили його виступ у Криму, він не міг відмовитися. Й не тому навіть, що через свій вік іще не усвідомлював, що він робить, не знався на політичній ситуації, а тим паче на законодавстві, та не міг передбачити наслідків. Він просто не мав права відмовитися. Його відмова була б юридично нікчемною й ані до чого його продюсерів не зобов'язувала б. На неї просто ніхто не звернув би уваги. На відміну від Юлії Самойлової, яка є дорослою дієздатною людиною й мала змогу — й, що важливо, повноваження — зробити свій вибір, хоч би яким тяжким він був.

А українські повноважні органи, варто сподіватися, розберуться, хто з росіян підставив юного болгарина, й вживуть відповідних заходів.

Фото: kidsmusic.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1912
Читайте також
18.05.2017 17:37
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 900
15.05.2017 21:40
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 978
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду