Як ЗМІ навіюють відчуття «зради»

11 Лютого 2017
7173
11 Лютого 2017
08:52

Як ЗМІ навіюють відчуття «зради»

7173
Як ЗМІ навіюють відчуття «зради»

Понеділок. У Києві снігопад. Дуже шановне видання публікує новину під заголовком: «"Полностью расчистить улицы слишком сложно". Кличко прокомментировал транспортный коллапс, который произошел из-за снегопада». Тексту передує фотографія Віталія Кличка — не найбільш виграшна для нього, на цій фотографії він чи то розгублений, чи то спантеличений. І справді: почитаєш цитату Кличка, наведену в заголовку — поваги до київського міського голови не додасться. «Телепень якийсь» - тільки й залишиться осад.

А тепер почитаймо сам текст новини. Там уже цитата з Кличка виглядатиме так: «Столица снова охвачена большим снегопадом. Следующие два дня синоптики тоже обещают снег. Все коммунальные службы работают в усиленном режиме. Вся спецтехника на улицах города. Но, пока не прекратились интенсивные осадки, полностью расчистить улицы слишком сложно».

І тепер скажіть: чи можна в цьому з Кличком не погодитися? Чи його слова й справді гідні лише насмішок? Зовсім ні — адже сніг і справді надто складно прибрати заздалегідь, на упередження. І справді надто складно прибрати сніг іще до того, як він випав. Точніше, зробити це просто неможливо.

Отже, в заголовку вміщено слова Кличка, вирвані з контексту — до такої міри вирвані, що їхній зміст і їхнє сприйняття цілковито змінюються.

Тож рецепт «відкриття суспільству очей на хунту» є дуже простим: вириваємо слова з контексту, додаємо невдалу для представника “хунти” фотографію — й викривальний матеріал готовий. І можна бути впевненим: це стане ще однією краплею, що сточуватиме камінь. Бо значна частина аудиторії, окрім заголовку та фотографії, нічого не запам'ятає, а в текст не вчитуватиметься.

Саме за цим рецептом діє російська пропаганда. Й! Саме за цим рецептом — тим же самим, таким же точно — діє абсолютна більшість українських ЗМІ, незалежно від їхньої (ними декларованої) ідейної та політичної спрямованості. І — мабуть, за прикрим збігом обставин — і російська пропаганда, й українські ЗМІ що є сили лупають з однакових гармат однаковісінькими снарядами по одних і тих же українських персонах. Отакий він, збіг обставин.

І мова зовсім не про те, щоб не висловлювати претензій до влади — висловлювати, повсякчас висловлювати. Тільки ці претензії мають бути справедливими. Бо інакше це — гопництво від журналістики.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду