detector.media
03.10.2014 09:45
Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу
Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу

1 жовтня Господарський суд Києва почав розгляд позову Нового каналу (входить до медіагрупи StarLightMedia) до телеканалу «Студія 1+1» (група «1+1 медіа») про порушення прав інтелектуальної власності. Приводом для позову стала поява телепрограми «1+1» «Інспектор Фреймут» з телеведучою Ольгою Фреймут, яка раніше вела на Новому каналі проект «Ревізор». Про це пише газета «Капитал».

 

«Інспектор Фреймут» стартував в ефірі «1+1» з 3 вересня. На думку представників Нового каналу, сценарій, за яким знята програма, повністю відповідає сценарію програми «Ревізор». «Виходячи зі змісту програми "Інспектор Фреймут" видно, що вона створена внаслідок незаконних змін програм "Ревізор"»- заявила юрист Нового каналу Катерина Мороз.

 

Новий канал за порушення його авторських прав вимагає від «1+1» грошову компенсацію в розмірі 1,2 млн грн.

 

Крім цього, юридичний представник Нового каналу виступила з клопотанням про вилучення всіх програм «Інспектор Фреймут», які вже вийшли в ефір «1+1». Також Катерина Мороз попросила суд провести судову аудіовізуальну експертизу програм «Інспектор Фреймут» на предмет її подібності з проектом «Ревізор».

 

Юристи «1 + 1» підтримали свою колегу в частині проведення судової експертизи. Однак вони виступили проти вилучення вже випущених в ефір телепрограм. Подив у юриста «1+1» викликала і сума компенсації, яку просить позивач. «Ваша честь, я взагалі не розумію, чому саме така сума. Це компенсація за один епізод або за декілька - незрозуміло», - звернулася до судді юрисконсульт «1+ 1» Лариса Варичева. Пані Мороз пояснила, що компенсація була розрахована як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор». З цього можна зробити висновок, що формат проекту коштує 600 тис. грн. Як відомо, він був уже проданий у Росію телеканалу «Пятница!».

 

Вислухавши обидві сторони, суддя прийняла рішення відмовити Новому каналу у вилученні програм «1+1» та призначити проведення судової аудіовізуальної експертизи. І тільки після цього продовжити судовий розгляд. Таким чином, слухання справи перенесено на невизначений термін.

 

Обидва канали впевнені у своїй правоті і вважають, що суд підтримає саме їхню сторону. «Ми створили власний аудіовізуальний продукт, на який маємо право власності», - зазначила юрисконсульт «1+1». Вона також додала, що в Україні немає практики юридичного захисту у сфері інтелектуальної власності формату, а також концепції телепрограми. Катерина Мороз, у свою чергу, підкреслила, що телеканал у суді захищає не формат і не концепцію, а сценарій «Ревізора», який, на її думку, був «списаний» програмою «1+1».

 

Довести порушення авторських прав, якщо такі дійсно мали місце, Новому каналу буде непросто, вважає генеральний директор телеканалу O-TV Володимир Орлов: «У нас можна зареєструвати права на торговельну марку, на сценарій. Але сам формат не охороняється». За його словами, сценарій захистити теж непросто. «Внесіть у нього кілька правок - і це вже буде інший сценарій», - сказав він. Продюсер згадує, що між українськими каналами часто виникають розбіжності з приводу використання ідей, але вирішуються вони, як правило, за обопільною згодою.

 

Нагадаємо, що з 2011 року Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1 +1». 3 вересня на телеканалі стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

 

Про те, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1», стало відомо в травні. У юридичному департаменті Нового каналу одразу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал має намір «захищатиметься всіма доступними способами».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY