detector.media
01.10.2014 16:45
Українські режисери Мирослав Слабошпицький та Вікторія Трофименко здобули призи фестивалю «Кіношок»
Українські режисери Мирослав Слабошпицький та Вікторія Трофименко здобули призи фестивалю «Кіношок»

На ХХІІІ Відкритому фестивалі кіно країн СНД і Балтії «Кіношок» приз за кращу режисуру отримав український режисер Мирослав Слабошпицький (фільм «Плем'я»), за кращий сценарій - Вікторія Трофименко (фільм «Брати.Остання сповідь»), яка також є режисером цього фільму. Про це повідомляє видання «Російська газета».

 

Фестиваль відбувався з 21-30 вересня у місті Анапа (Росія).

 

Головну нагороду конкурсу «Кришталеву розу» здобула грузинська стрічка «Кукурудзяний острів» Георгія Овашвілі, який до того став тріумфатором фестивалю у Карлових Варах (Чехія). Оператор цієї ж картини Елемер Рагайі був нагороджений призом за кращу операторську роботу.

«Приз за кращу режисуру отримав український режисер Мирослав Слабошпицький за соціальну драму «Плем'я», яка шокувала багатьох. Творець іншої картини з України «Брати. Остання сповідь» Вікторія Трофименко отримала приз за кращий сценарій», - повідомляє видання.

 

Нагадаємо, фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицького розповідає про життя в інтернаті для людей з вадами слуху, де діє кримінальна організація «Плем'я». Фільм був одним з претендентів на подання від України Американської кіноакадемії в якості кандидата в номінації За кращий фільм іноземною мовою, однак 9 вересня український Оскарівський комітет оголосив претендентом фільм «Поводир» Олеся Саніна.

 

Раніше стрічка «Плем'я» здобула три призи конкурсної програми «Тиждень критики» Міжнародного Каннського кінофестивалю. Стрічка здобула також гран-прі російського кінофестивалю «Зеркало» імені Андрія Тарковського і перемогла в номінації «Ігрове кіно» 11-го Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос». Також у переліку нагород «Племені» - приз Міжнародного журі секції «Паралелі та зустрічі» XXI Фестивалю європейського кіно (European Film Festival Palić) і гран-прі хорватського кінофестивалю в Мотовані.

 

15 вересня стало відомо, що стрічку «Плем'я» визнано найкращим повнометражним фільмом міжнародного Міланського кінофестивалю.

 

Фільм «Плем'я» був представлений в програмі Міжнародних кінофестивалів в Сан-Себастьяні (Іспанія) та Торонто (Канада). Стрічку ще буде змагатися за нагороди у Варшавському міжнародному кінофестивалі та Міжнародному кінофестивалі у Гамбурзі (Німеччина).

 

Стрічка «Брати.Остання сповідь» Вікторії Трофименко є екранізацією твору шведського письменника Торґні Ліндґрена «Джмелиний мед». Цей фільм є «міжкультурним експериментом»: реалії шведської сім'ї перенесено у високогір'я стародавніх Карпат. На перший погляд, ця природа і високі почуття - рай. Однак «Джмелиний мед» - це десятиліття страждань двох немічних братів, серця яких крають не так хвороби, як непримиренний двобій.

 

Стрічка брала участь у Багдадському міжнародному кінофестивалі, Індійському  міжнародному кінофестивалі, була визнана найкращим дебютом на Румунському кінофестивалі, здобула дві нагороди Московського міжнародного кінофестивалю. Крім того, задіяній у стрічці  актрисі Наталці Половинці вручили «Срібного Георгія» за найкраще виконання жіночої ролі. «Детектор медіа» відвідувала знімальний майданчик стрічки.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY