detector.media
01.10.2012 17:05
Журналісти продовжать протест проти наклепу 2 жовтня

2 жовтня (вівторок), о 10:00 навпроти будівлі Верховної Ради України (Грушевського 18/2) пройде друга протестна акція журналістів та громадян проти законопроекту № 11013 депутата Віталія Журавського, яким планується запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Її організатори - Незалежної медіа-профспілки України та руху «Стоп цензурі». Головна вимога до депутатів - ухвалити постанову про скасування законопроекту №11013 від 19.07.2012, який запроваджує кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Журналісти закликають всіх приходити на акцію з білими папірцями, як символ цензурованої преси та без партійної символіки

 

Нагадаємо, сьогодні 1 жовтня НМПУ та громадський рух «Стоп цензурі» провели під стінами Верховної Ради акцію протесту з вимогою внести до порядку денного засідання Верховної ради постанову про скасування рішення про прийняття у першому читанні законопроекту Журавського. Спікер парламенту Володимир Литвин пообіцяв поставити це питання на розгляд на ранок 2 жовтня.

 

Як писала «Детектор медіа», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY