detector.media
21.09.2012 22:30
Користувачі Facebook виступили проти закону про наклеп
«Скажи "ні" закону про наклеп. Це стосується кожного»

У Facebook почала діяти група «Скажи "ні" закону про наклеп. Це стосується кожного». Число її учасників нині перевищує 2 тисячі осіб.

 

«Українські журналісти впевнені, що цей закон буде використовуватися вибірково проти тих, хто публікує критичні матеріали на адресу влади. Таке положення знищить свободу слова в Україні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом», - зазначають учасники групи. 

 

 

Учасники групи, з поміж яких чимало журналістів і редакторів,  висловлююь свою незгоду із нормами законопроекту № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)».  На стіні групи вони публікують свої пропозиції щодо того, як громадськість має реагувати на цей документ.

 

Разом  тим, вони зазначають, що закон про наклеп стосуєься не лише ЗМІ: «Цей закон стосується не тільки журналістів, але й усіх громадян. Оскільки до наклепів можуть зарахувати будь-яке публічне висловлювання або коментар у ЗМІ, якщо суд вирішить, що це може завдати шкоди честі та гідності людини", - йдеться у профайлі групи».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY