detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
17.04.2024 23:44
«Репортери без кордонів» закликали Держдеп США оголосити Алсу Курмашеву «неправомірно затриманою» і докласти зусиль для її звільнення
«Репортери без кордонів» закликали Держдеп США оголосити Алсу Курмашеву «неправомірно затриманою» і докласти зусиль для її звільнення
Вперше з моменту арешту Курмашевої, який стався шість місяців тому, родичі американсько-російської журналістки нарешті змогли почути її голос та дізнатися про стан її здоров’я.

«Репортери без кордонів» (RSF) попереджають про нелюдські й такі, що принижують гідність, умови утримання американсько-російської журналістки Алсу Курмашевої протягом останніх шести місяців. Про це йдеться в заяві RSF, яку оприлюднила керівниця напряму організації по Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє

Повідомляється, що американо-російська журналістка Алсу Курмашева, співробітниця «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» (РСЕ/РС), з 18 жовтня 2023 року утримується російською владою в нелюдських умовах, що принижують гідність.  

«Репортери без кордонів», які вкотре звернулися із закликом щодо її негайного звільнення, попереджають про тривожний стан здоров’я незаконно затриманої журналістки. 

 В організації інформують, що вперше з моменту арешту Курмашевої, що стався шість місяців тому, родичі американсько-російської журналістки, яка працює на американське ЗМІ «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» (РСЕ/РС), нарешті змогли почути її голос.  

1 квітня її чоловік Павло Буторін поділився в соціальній мережі X  відео, в якому журналістка знята в заскленій камері в залі суду в російській Казані. Незадовго до продовження терміну тримання під вартою до 5 червня вона змогла коротко розповісти про умови свого утримання у в'язниці: тісна камера, яка майже не опалюється, незважаючи на зимові температури, з двома ліжками та полицею і відсутністю доступу до гарячої води. «Нелюдські і такі, що принижують гідність, умови», — наголосили «Репортери без кордонів». 

Після того, як Алсу  Курмашеву було заарештовано в Казані 18 жовтня 2023 року, вона жодного разу не мала можливості спілкуватися ні з чоловіком, ні з двома дітьми 12 і 15 років, ні з літньою та хворою матір’ю.

«Російська влада також неодноразово відмовляла журналістці у доступі до американського консульства, що є її правом як американської громадянки», — повідомляють у RSF. 

У в’язниці здоров'я Алсу Курмашевої поступово погіршується. У відео, опублікованому на X її чоловіком, вона розповідає про свій стан: «Погіршилося кілька діагнозів, я погано почуваюся фізично».  

«Репортери» зазначають, що в нещодавньому інтерв'ю RSF чоловік журналістки, стурбований її здоров'ям, назвав її ситуацію «кошмаром». 

«Оскільки здоров'я Алсу Курмашевої продовжує погіршуватися через плачевні умови російської пенітенціарної системи, влада постійно відмовляє їй у правах як громадянки США. Відмова надати їй доступ до консульської допомоги США є грубим порушенням Віденської конвенції про консульські зносини (VCCR). RSF закликає уряд США активізувати зусилля щодо її звільнення», — наголошується в заяві організації. 

Там нагадують, що Алсу Курмашева приїхала до Росії у травні 2023 року за сімейними обставинами. 2 червня, коли вона збиралася залишити країну, російська влада конфіскувала в неї російський та американський паспорти, не дозволивши їй виїхати. Вона була заарештована 18 жовтня 2023 року за те, що не оголосила себе «іноземним агентом». 

«Російська влада більше не вагається у своїх переслідуваннях іноземних журналістів у війні, яку вона веде проти незалежних ЗМІ. RSF закликала Держдепартамент США не гаяти часу та офіційно оголосити Алсу Курмашеву неправомірно затриманою і докласти всіх зусиль для її звільнення», — закликають «Репортери без кордонів». 

В організації також зазначили, що інший американський журналіст, затриманий росіянами, репортер Wall Street Journal Еван Гершкович, був визнаний Держдепартаментом США неправомірно затриманим після його арешту за звинуваченням у шпигунстві в березні 2023 року.   

Нагадаємо, 1 квітня стало відомо, що Радянський районний суд Казані продовжив до 5 червня термін утримання в СІЗО журналістки татаро-башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашевої.

Алсу Курмашева майже 25 років працювала в татаро-башкирській службі «Радіо Свобода». Вона висвітлювала проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії, зокрема питання захисту та збереження татарської мови й культури на тлі посилення за останні роки тиску російської влади на корінні народи РФ. Курмашева є громадянкою Росії та США, проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми.

У середині травня 2023 року Курмашева поїхала до Росії в сімейних справах. Її затримали в аеропорту Казані 2 червня, коли вона збиралась вилетіти з Росії. Силовики вилучили в неї американський та російський паспорти і телефон. Після п’яти місяців очікування на рішення у справі Курмашеву оштрафували на 10 000 рублів (103 долари) за те, що вона не зареєструвала свій американський паспорт у російських органах влади.

У момент, коли Курмашева очікувала на повернення паспортів, її знову затримали 18 жовтня. Цього разу звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент». Відповідно до ч. 3 ст. 330.1 КК РФ, журналістка, яка, за версією російського слідства, збирала відомості в галузі військово-технічної діяльності РФ, мала добровільно зареєструватися як «іноземний агент», чого вона не зробила. 

23 жовтня 2023 року районний суд Казані заарештував Алсу Курмашеву і відправив до СІЗО. Їй загрожує позбавлення волі терміном до п’яти років. 12 грудня Верховний суд Татарстану залишив апеляційну скаргу без задоволення. 1 лютого 2024 року Радянський суд у Казані продовжив термін тримання Курмашевої під вартою до 5 квітня.

11 грудня 2023 року в Росії проти Алсу Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу  — за статтею про «фейки» про російську армію. Приводом стала книга Курмашевої «Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну», яка вийшла в листопаді 2022 року. Стаття передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» виступили із закликом негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили правозахисна організація PEN America та Управління ООН з прав людини, Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики та безпеки, а також Євросоюз. Правозахисний проєкт «Меморіал» визнав Алсу Курмашеву політичною ув’язненою.

Фото: банер з сайту RSF  

 

 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY