detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
02.04.2024 14:17
Сільське чаклунство з елементами еротики: на кінофестивалі «Миколайчук Open» покажуть фільм жахів «Морена»
Сільське чаклунство з елементами еротики: на кінофестивалі «Миколайчук Open» покажуть фільм жахів «Морена»
На фестивалі відбудеться українська премʼєра «Морени», а в широкий прокат стрічка вийде восени 2024 року.

Цьогоріч під час кінофестивалю «Миколайчук Open», що проходитиме з 15 до 23 червня в Чернівцях, відбудеться українська прем’єра фільму жахів з елементами еротики «Морена» режисера Сергія Альошечкіна. Про це організатори фестивалю повідомили «Детектор медіа» пресрелізом.  

Показ цієї картини в позаконкурсній програмі «Миколайчук Open» продовжить негласну традицію фестивалю демонструвати українські стрічки «із легендою».

«Минулоріч ми показали на “Миколайчук Open” чорну треш-комедію “Вересень”. Це був фільм, про який ходили легенди, і далеко не всі вірили, що він справді існує. “Морена” — не менш легендарна стрічка. Тут поєдналися фільм жахів з буйним еротизмом, містичність сюжету та таємнича історія раптової багаторічної паузи між завершенням зйомок і виходом у прокат. Нам пощастило мати нагоду першими показати цей фільм, який претендує на те, щоб зайняти особливе місце в історії українських жахастиків», — розповів програмний директор фестивалю Алекс Малишенко.

За сюжетом закохані Ганна та Юрко влітку приїжджають на гостини до батьків дівчини в невеличке село. Молода відьма Іванка, яку односельці прозвали Мореною, кладе око на Юрка в ніч на Івана Купала та наражає його на небезпеку. Своїм чаклунством відьма змушує Ганну заради життя коханого пов’язати себе з Іванкою містичними узами, після чого починають відбуватися таємничі смерті та перетворення.

Кадр з фільму «Морена»

Режисер, сценарист та оператор-постановник фільму — Сергій Альошечкін, відомий своїми телепроєктами, які знімає вже 20 років. Зйомки «Морени» проходили в Карпатах, а також на Буковині в селі Іспас та Київщині.

У головній ролі — Таїсія-Оксана Щурук, відома за серіалом «Перші ластівки». Також у стрічці знялися Ірина Громадська, Василь Баша («Поводир»), Ілля Валянський, Віталій Ажнов («І будуть люди», «Кава з кардамоном») та Олександр Мельник («Кіборги»).

Фільм «Морена» створив продакшн Ganzafilm за підтримки Держкіно. Державна фінансова підтримка виробництва склала 50% загальної вартості та становила понад 19 млн грн. Роботу над картиною завершили ще у 2018 році.

Дистрибʼютором в Україні стала кінокомпанія «Film.ua Дистрибуція». На «Миколайчук Open» відбудеться українська премʼєра «Морени», а в широкий прокат стрічка вийде восени 2024 року.

Третій фестиваль «Миколайчук Open» відбудеться з 15 до 23 червня в Чернівцях.

Нагадаємо, організатори «Миколайчук Open»-2024 оголосили перші подробиці цьогорічної програми. Зокрема, у межах фестивалю вперше буде представлена позаконкурсна секція «Під сузір’ям Близнюків», куди ввійдуть незвичайні фільми в жанрі фантастики. Назва цієї програми натхненна фантастичною стрічкою про ШІ, сценарій до якої написав у співавторстві Іван Миколайчук.

Як раніше писав «Детектор медіа», вперше фестиваль глядацького кіно «Миколайчук Open» відбувся офлайн у червні 2022 року за умов повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса, якого вбили російські окупанти у квітні 2022 року в Маріуполі. Генеральним продюсером фестивалю став Олексій Гладушевський, програмним директором — Алекс Малишенко.

У 2023 році «Миколайчук Open» вперше провів міжнародний та національний короткометражний конкурси.

Переможцем національного короткометражного конкурсу став фільм «Чорнобиль 22» (Україна, 2023) режисера Олексія Радинського.

Фото: кадр з фільму «Морена»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY