detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.03.2024 20:56
Голова Рахункової палати: Використання бюджетних коштів на телемарафон перевірять, «тільки-но з’явиться можливість»
Голова Рахункової палати: Використання бюджетних коштів на телемарафон перевірять, «тільки-но з’явиться можливість»
За словами очільниці Рахункової палати Ольги Піщанської, на одному з останніх засідань голові Комітету з питань свободи слова Ярославу Юрчишину відмовили в задоволенні його пропозиції щодо проведення контролю через «завантаженість інституції і фінансові обмеження».

Рахункова палата проведе перевірку ефективного і цільового використання бюджетних коштів на фінансування спільного телемарафону, «тільки-но з’явиться можливість». Про це заявила голова відомства Ольга Піщанська в інтерв’ю «Главкому».

За її словами, на одному з останніх засідань члени Рахункової палати більшістю голосів відмовили в задоволенні пропозиції голови Комітету з питань свободи слова Ярослава Юрчишина. Вона стосувалася проведення контролю щодо виділення бюджетних коштів Міністерству культури та інформаційної політики України у 2023 році за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України» та Держкіно у 2022 році.

«Причина відмови проста — завантаженість інституції і фінансові обмеження. Однак це не означає, що ми взагалі відмовилися від запропонованої перевірки. Тільки-но з’явиться можливість, ми візьмемо цей запит в роботу», — розповіла Ольга Піщанська.

Вона зазначила, що навряд чи можна передбачити кількість знайдених порушень в аудитах у 2024 році. Наразі в пріоритеті залишаться перевірки оборонних напрямків.

Нагадаємо, у 2023 році державне підприємство «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке перебуває в підпорядкуванні Міністерства культури та інформаційної політики, та державне підприємство «‎Парламентський телеканал “Рада”» витратили 842,2 млн грн на виробництво контенту для двох телемарафонів: «Єдині новини» та «FreeДом». За даними проєкту Dozorro, найбільше коштів реалізувало ТОВ «СЛМ Новини» зі структури холдингу Starlight Media Віктора Пінчука — 207 млн грн.

Цьогоріч Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024-го контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом», загальна сума яких становить 568 млн грн. Водночас парламентський телеканал «Рада», який також бере участь у телемарафоні, на початку січня уклав з ТОВ «Кінокіт» угоду на створення контенту протягом 2024 року на 104,9 млн гривень.

Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентським каналом «Рада» контенту для телемарафону. У відповідь керівник телеканалу пояснив, що мовник не може самостійно виробляти його, оскільки всі локації студії «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей».

Крім цього, на телеканалі кажуть, що він не має резервної облаштованої «студії в укритті (бомбосховищі), в яку можна оперативно перенести ефір у разі повітряної тривоги під час загрози ракетних ударів», сучасної техніки, автопарку для відряджень та кореспондентських пунктів в інших містах країни.

Читайте також:

Фото: The New York Times

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY