detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
24.03.2024 10:30
Центр стратегічних комунікацій: Росіяни поширюють фейк про те, що у фільмі «20 днів у Маріуполі» нібито були використані кадри обстрілу Горлівки з боку ЗСУ
Центр стратегічних комунікацій: Росіяни поширюють фейк про те, що у фільмі «20 днів у Маріуполі» нібито були використані кадри обстрілу Горлівки з боку ЗСУ
Насправді на кадрах, які пропагандисти використали у своєму «розслідуванні», зображені два різних будинки. Окрім цього, в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наголосили, що обстріл житлових кварталів Горлівки у 2014 році з мінометів і РСЗВ «Град» вчинили саме росіяни, аби дискредитувати ЗСУ та залякати мирне населення.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували фейк, який поширили росЗМІ, про те, що в кінострічці «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова нібито були використані кадри обстрілу Горлівки у 2014 році буцімто з боку ЗСУ.  

Насправді ж на кадрах, які використали пропагандисти у своєму «розслідуванні», зображені два різних будинки.

«Фейкороби скористалися склейкою кадрів і вставили фрагмент з фільму "20 днів у Маріуполі" у пропагандистський сюжет 2014 року. Однак погодні умови на цих кадрах вони замінити не змогли й після моменту з рожевою курткою зʼявилися жінки в літньому одязі», — зазначили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Там також наголосили, що обстріл житлових кварталів Горлівки у 2014 році з мінометів і РСЗВ «Град» вчинили саме росіяни, щоб дискредитувати ЗСУ та залякати мирне населення.

«Міжнародне визнання української документальної стрічки Мстислава Чернова про знищення росіянами обложеного Маріуполя — це свідчення, що правда за Україною, а російським фейкам світ не вірить», — додали в Центрі.

Нещодавно росіяни також виклали в ютубі минулорічний пропагандистський «документальний фільм» про те, як «Україна знищувала міста Донбасу», під новою назвою — «20 дней в Мариуполе — 2023. Режиссёрская версия». В описі антиукраїнського фільму пропагандисти написали «Оскороносный документальный фильм».

Кремлівські пропагандисти використали назву фільму Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі», щоб знизити підвищену увагу до оскароносної української стрічки і таким чином вчергове спробувати заперечити злочини росіян, які вони вчинили в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі режисер фільму Мстислав Чернов  сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

З 14 березня фільм знову вийшов в українських кінотеатрах. Крім того, з 21 березня стартував онлайн-реліз фільму. Його можна придбати й подивитися на сервісах AmazonApple TV і Google Play Movies.

Читайте також:

Фото: кадр з фільму «20 днів у Маріуполі» / beldocs.rs

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY