detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.03.2024 16:51
Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» готовий до другого читання, — Потураєв
Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» готовий до другого читання, — Потураєв
За законопроєктом, артистів можна буде позбавити державних нагород, якщо їх визнають винними у злочинах проти основ національної безпеки, миру та міжнародного правопорядку, а також на підставі санкцій.

Законопроєкт, який дозволить президентові автоматично позбавляти державних нагород у сфері культури людей, що вчинили злочин проти України, готовий до другого читання у Верховній Раді. Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, повідомляє пресслужба ВР.

Він зазначив, що на сьогодні в чинному законодавстві відсутні законні підстави для позбавлення почесних звань чи нагород зрадників, колаборантів і ворогів держави.

За словами Потураєва, голосування за цей документ «може миттєво об’єднати навколо себе всі проукраїнські сили у парламенті, адже це один із важливих політичних законів».

«Він стосується таких людей, як Таїсія Повалій, яка позувала з російським паспортом під час так званих “виборів” Путіна. Документ також стосується іноземців. Наприклад, досі звання має Філіп Кіркоров, що є абсолютною ганьбою», — сказав Потураєв.

Депутат нагадав, що в законопроєкті наявні два критерії для позбавлення нагород у сфері культури. Перший — якщо суд винесе вирок про вчинення людиною злочинів за спектром статей, які пов’язані з колабораціонізмом і державною зрадою. Другий — якщо РНБО ухвалить рішення накласти на особу санкції.

«Далі Президентові України на підставі першого чи другого треба видати указ про позбавлення такої людини державних нагород. Усе просто і легко», — пояснив Потураєв.

Законопроєкт №8374 щодо позбавлення державних нагород у сфері культури, який пропонує розширити підстави для позбавлення артистів почесних звань, Верховна Рада ухвалила в першому читанні ще 23 березня 2023 року. У травні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити його в цілому. Однак досі на голосування цей закон не було винесено.

За даними джерел hromadske, цей законопроєкт наразі не потрапив на друге читання у Верховній Раді через позицію депутатської групи «За життя та мир» (колишньої «ОПЗЖ»). Її депутати хвилювались, що в разі ухвалення цього законопроєкту Юрія Бойка можуть позбавити звання Героя України.

Фото: Микита Потураєв / sluga-narodu.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY