detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
12.03.2024 21:12
«"20 днів у Маріуполі": ексклюзивна розповідь одного з головних героїв»: вийшов фільм-інтерв'ю поліцейського з Донеччини Володимира Нікуліна
«"20 днів у Маріуполі": ексклюзивна розповідь одного з головних героїв»: вийшов фільм-інтерв'ю поліцейського з Донеччини Володимира Нікуліна
Володимир Нікулін допоміг команді Мстислава Чернова вивезти з обложеного Маріуполя відеоматеріали, що стали основою оскароносної стрічки.

На ютуб-каналі Міністерства внутрішніх справ вийшов фільм «“20 днів у Маріуполі”: ексклюзивна розповідь одного з головних героїв». В основі фільму — інтерв’ю поліціянта з Донеччини Володимира Нікуліна, який допоміг вивезти з обложеного міста відеоматеріали для стрічки Мстислава Чернова 

«Я сподіваюсь, що цей фільм буде нагадувати світу про нашу країну, про трагедію наших міст, про людські жертви. Для мене найбільша нагорода — коли про нас пам’ятатиме світ», — про це Володимир Нікулін розповів у ексклюзивному інтерв’ю для Міністерства внутрішніх справ України, повідомляється на сайті МВС.

У відомстві нагадали, що знімальна група Associated Press була єдиними журналістами, які залишились в оточеному Маріуполі і провели там 20 днів. Одним із головних героїв документальної стрічки «20 днів у Маріуполі» став поліцейський Головного управління Національної поліції в Донецькій області Володимир Нікулін. 

Правоохоронець розповів, що під час подій два роки тому ніхто й не думав про нагороди та визнання. Тоді основною метою було показати світу жахи, які принесла Російська Федерація в Маріуполь. Нікулін познайомився зі знімальною групою — Мстиславом Черновим, Євгеном Малолєткою та Василисою Степаненко — 9 березня 2022 року, коли російська армія вдарила по пологовому відділенню лікарні в Маріуполі.

«Правоохоронець зустрів знімальну групу під час ліквідації наслідків удару по пологовому будинку Маріуполя. Відтоді вони разом переживали обстріли, шукали зв'язок для відправки світлин та відео, залишили Маріуполь, коли місто було в повному оточенні», — йдеться в описі фільму на ютуб-каналі МВС.

«Зараз я не можу назвати їх просто знімальною групою, бо це мої друзі. І відчуття, які ми пережили у Маріуполі, — не зрівнянні ні з чим. Це особливе відчуття людини, яка перебуває в облозі і чинить спротив. Фільм моїх друзів саме про ту атмосферу», — каже Володимир Нікулін. 

Володимир Нікулін допоміг журналістам показати світу кадри з оточеного Маріуполя в режимі реального часу. Ризикуючи життям, він возив групу до єдиного місця, де був інтернет, адже боявся, що жахи, які відбувались у місті, можуть залишитися невідомими.

«Правда — це така ж зброя, і мої друзі завдали правдою великий удар по окупантах. І для мене найбільша нагорода, що світ пам'ятає Маріуполь», — ділиться своїми думками Нікулін.

Правоохоронець розповів, як ховали журналістів у підвалі поліцейського управління, годували та возили до єдиного місця, де був інтернет, щоби вони могли передавати в редакцію Associated Press відзняті матеріали.

«Я розумів, що у такому місці міжнародні журналісти потребують допомоги... У тій ситуації у Маріуполі, коли ми розуміли, що перебуваємо в облозі, в оточенні, що росіяни руйнують місто, знищують людей, висвітлення цього, допомога журналістам... це дуже важливо», — зазначив поліцейський.

Світ мав бачити, що Маріуполь чинить опір, наголосив він.

«І я сподіваюся, що цей фільм (“20 днів у Маріуполі”. — Ред.) буде нагадувати про нашу країну, що він буде нагадувати про трагедію наших міст і саме про трагедію у Маріуполі, яка була на початку цієї страшної війни», — сказав Володимир Нікулін.

Нагадаємо, український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі творець фільму Мстислав Чернов  сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

З 14 березня фільм знову покажуть в українських кінотеатрах. Про це повідомив український кінодистрибʼютор «Артхаус Трафік». Розклад сеансів можна переглянути на сайті компанії.

Крім того, з 21 березня стартує онлайн-реліз фільму. Стрічку також можна придбати й подивитися на сервісах AmazonApple TV і Google Play Movies.

Фото: Володимир Нікулін / сайт МВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY