detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
16.02.2024 15:53
Концерн РРТ сподівається, що Нацрада незабаром проведе конкурс на два вільні місця в мультиплексі МХ-7
Концерн РРТ сподівається, що Нацрада незабаром проведе конкурс на два вільні місця в мультиплексі МХ-7
На сьогодні п’ять каналів із тих, які перемогли на конкурсі, розпочинають мовлення в МХ-7. Концерн РРТ сподівається, що вони підсилять промо мультиплексу.

У  державному мультиплексі МХ-7 залишається два вільні місця, і Концерн РРТ сподівається, що регулятор незабаром оголосить на них новий конкурс. Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів технічний директор концерну Сергій Семерей.

Конкурс серед каналів Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела 31 жовтня 2023 року. Вільних місць у мультиплексі 12. На них претендували дев’ять каналів, а перемогли сім: «Сонце», «Рада»,  «Ми — Україна», «Світло» «Уніан-2», «Віжн-2» та «Віжн-3» (останні три канали позиціонують як приватний бізнес очільника групи «1+1» Ярослава Пахольчука). З тих каналів, які подали заявки на конкурс, ліцензії не отримали «Ісландія» та канал телемагазинів «Тюсо».

Після цього на підставі тимчасового дозволу в мультиплекс увійшло  «Армія ТБ». Також очікуються зміни в законодавстві, щоб в МХ-7 могли потрапити два канали Суспільного.

«Я впевнений, що за цей рік ми матимемо 12 мовників. Адже ми сподіваємось, що окрім згаданих восьми до нас доєднаються два канали Суспільного мовника: "Суспільне. Новини" та "Суспільне. Спорт". Для цього очікуємо на зміни у законодавстві, аби ці канали могли скористатися правом зайти в мультиплекс поза конкурсом», — сказав Сергій Семерей і додав: «Сподіваємося, що на два вільні місця Національна рада оголосить повторний конкурс уже найближчим часом. Зі свого боку ми його ініціюватимемо ще в першому  кварталі. А от уже на результати конкурсу Концерн РРТ вплинути не може».

На сьогодні, за його словами, п’ять каналів, які здобули перемогу на конкурсі,  підписали (або в стадії підписання) угоди з Концерном РРТ. Це «Армія ТБ», «Рада», «Ми — Україна», «Світло» та «Сонце». Сергій Семерей розраховує, що ці мовники посилять промо МХ-7.

Це потрібно для того, щоб люди переналаштовували свої передавачі та купували антени, щоб дивитись канали мультиплексу МХ-7. Тому що він збудований у метровому діапазоні, на відміну від мультиплексів «Зеонбуду», які діють у дециметровому діапазоні.

Детальніше читайте в інтерв’ю Сергія Семерея.

Нагадаємо, у січні запустився державний мультиплекс МХ-7, який створює Концерн РРТ. Він має стати альтернативою приватним мультиплексам. Його запуск планували ще на 2022 рік, однак на заваді стало повномасштабне вторгнення Росії. За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць, переважно через закриття всіх каналів із медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Однак попри це держава вирішила відновити побудову мультиплексу. 

Фото: Сергій Семерей (з особистого архіву)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY