detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.01.2024 17:07
Ярослав Юрчишин про свою робочу зустріч із «Репортерами без кордонів»: «Ключова тема — звільнення полонених журналістів»
Ярослав Юрчишин про свою робочу зустріч із «Репортерами без кордонів»: «Ключова тема — звільнення полонених журналістів»
Комітет ВР з питань свободи слова та RSF готують спільну публічну кампанію, щоб привернути увагу до 26 українських медійників, яких тримають у полоні росіяни.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив про те, що провів онлайн робочу зустріч із представниками міжнародної організації «Репортери без кордонів».

«Ключова тема — звільнення полонених журналістів, — написав Юрчишин. — Наразі відомо про 26 медійників, захоплених росіянами. І це виключно ті, хто не брали до рук зброї, тому не можуть вважатися комбатантами, відтак захищені Женевською конвенцією як окрема категорія цивільних. Це великий виклик для нашого комітету, шукаємо підтримку колег з-за кордону і робимо все можливе, аби звільнити наших людей».

Як розповів у своєму дописі Ярослав Юрчишин, у робочій зустрічі взяли участь керівниця RSF у напрямках Східної Європи та Азії Жанна Кавальє, координаторка RSF в Україні Полін Мофре та експерт у комунікаціях П’єр Дагар.

«Наразі плануємо спільну публічну кампанію з акцентом на міжнародні структури, — повідомив Юрчишин. — Тішить, що колеги близько знають та супроводжують справи і Вікторії Рощиної з “Української правди”, і Дмитра Хилюка з УНІАН / UNIAN. Окремо зупинилися на громадських журналістах з Криму, подяка Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим та Тамілі Ташевій за надані матеріали».

Як раніше писав «Детектор медіа», 10 липня 2023 року стало відомо, що український правозахисник і журналіст, координатор та співзасновник проєкту «Без кордонів», військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон. Це сталося в районі тимчасово захоплених РФ населених пунктів Золоте і Гірське в Луганській області. Окупаційний суд на Луганщині 10 березня 2023 року засудив Буткевича до 13 років ув’язнення

У грудні 2023-го медіа повідомляли, що окупанти тримають Максима Буткевича в тимчасово окупованому місті Красний Луч (Хрустальний) на Луганщині.

15 травня 2022 року під час виконання бойового завдання в Донецькій області телеоператор Суспільного мовлення та військовий Василь Філімон потрапив у полон до військових окупаційних сил РФ.

12 березня 2022 року в Новій Каховці на Херсонщині росіяни викрали журналіста, активіста, ветерана АТО Сергія Цигіпу. Наразі його тримають у Сімферополі. Окупаційна «влада» Криму висунула Цигіпі звинувачення у шпигунстві за статтею 276 КК РФ.

4 жовтня 2023-го під час засідання в окупаційному «верховному суді Криму» прокурор запросив для Цигіпи 19 років ув’язнення.

3 березня 2022 року в Козаровичах на Київщині російські окупанти викрали журналіста агенції УНІАН Дмитра Хилюка з подвір’я його власного будинку. Його утримували в різних місцях в Україні, а потім вивезли до РФ.

Фото: фейсбук-сторінка Ярослава Юрчишина

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY