detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.01.2024 10:46
Драма «Анатомія падіння» режисерки Жюстін Тріє здобула три статуетки французької кінопремії Люм'єр
Драма «Анатомія падіння» режисерки Жюстін Тріє здобула три статуетки французької кінопремії Люм'єр
Лауреатів визначають голосуванням, у якому беруть участь міжнародні кореспонденти з 36 країн, що входять до Асоціації іноземних журналістів.

Увечері 22 січня у паризькому Forum des images під час 29-ї церемонії вручення Національної премії Люм'єр оголосили імена лауреатів 2023 року, повідомила «Українська правда. Життя».

Драматичний фільм режисерки Жюстін Тріє «Анатомія падіння» став лідером як за кількістю номінацій, так і за кількістю здобутих нагород. Картина  змагалася за перемогу в шести категоріях та зрештою отримала статуетки в трьох номінаціях. Нагадаємо, минулого року стрічка брала участь у Каннському фестивалі, де здобула «Золоту пальмову гілку». Також на рахунку «Анатомії падіння» — премія «Золотий глобус» Голлівудської асоціації іноземної преси. У грудні 2023-го фільм вийшов в українському кінопрокаті.

Переможця в номінації «Найкращий фільм» оголошував російський актор та режисер Андрій Звягінцев, який частину промови виголосив російською, зазначає «УП».

Повний список лауреатів 2023 року французької кінопремії Люм'єр

Найкращий фільм:

«Анатомія падіння» — режисерка Жюстін Тріє.

Найкращий режисер:

Томас Кейлі — «Королівство тварин».

Найкращий сценарій:

«Анатомія падіння» — Жюстін Тріє та Артур Харарі.

Найкраща акторка:

Сандра Гюллер — «Анатомія падіння».

Найкращий актор:

Ар'є Вортальтер — «Справа Ґольдмана».

Найкраща акторка-початковиця:

Елла Румпф — «Теорема Маргарити».

Найкращий актор-початківець:

Рафаель Кенар — «Пес зі звалища».

Найкращий дебютний фільм:

«Вознесіння» — Айріс Кальтенбек

Найкраща операторська робота:

«Смак речей» — Джонатан Рікбур.

Найкраща музика:

«Диско-хлопець» — Vitalic.

Найкращий анімаційний фільм:

«Курча для Лінди!» — К'яра Мальта та Себастьєн Лоденбах.

Найкращий документальний фільм:

«Чотири дочки» — Каутер Бен Ханія.

Найкраща міжнародна копродукція:

«Про сухі трави» (Туреччина, Франція, Німеччина) — Нурі Більге Джейлан.

Національною кінопремією Люм’єр відзначають досягнення французького кінематографу. Премію заснували у 1995 році продюсер Даніель Тоскан дю Плантьє і американський журналіст, паризький кореспондент Newsweek Едвард Бер. Вручати її почали з 1996 року, і на той час вона мала лише шість номінацій (зараз — 13).

Лауреатів визначають голосуванням, у якому беруть участь міжнародні кореспонденти з 36 країн, що входять до Асоціації іноземних журналістів. Премію Люм'єр вважають однією з найпрестижніших кіновідзнак країни та французьким аналогом американського «Золотого глобуса».

Церемонію нагородження традиційно проводять за місяць до вручення іншої французької національної кінопремії — «Сезар».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у 2023 році Росія опинилась на першій сходинці рейтингу країн, де найактивніше дивились французькі фільми у кінопрокаті. Такими є дані звіту організації Unifrance, що надає підтримку та сприяє поширенню французького кіно у світі.

Всесвітньо відома акторка Катрін Деньов озвучила поетичну книгу «Абрикоси Донбасу». Аудіокнижка «Les Abricots du Donbas», у якій звучить і голос авторки Любові Якимчук, уже є в книгарнях Франції та на всіх французьких аудіоплатформах. 

У жовтні минулого року в усіх книгарнях Франції з’явився новий роман відомого письменника Марка Леві «Симфонія монстрів», у якому він зачіпає тему депортації українських дітей Росією.

Ілюстрація: фейсбук-сторінка премії Люм’єр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY