detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.01.2024 16:48
Україна та Велика Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями і пропагандою
Україна та Велика Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями і пропагандою
Про це йдеться в історичній угоді про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії, підписаній у Києві 12 січня.

Україна та Велика Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями і пропагандою в рамках підписаної 12 січня угоди «Про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії».

«Учасники визнають, що Російська Федерація продовжує маніпулювати інформацією на підтримку своєї війни проти України, і прагнутимуть продовжувати взаємно підтримувати зусилля один одного з донесення правдивої інформації», — йдеться в документі.

Так, Україна та Британія спільно покращуватимуть можливості нашої держави протистояти загрозам інформаційній безпеці та співпрацюватимуть з партнерами-однодумцями для ефективної комунікації на міжнародному рівні, пропонуючи світу правдиву альтернативу російській дезінформації.

Окрім цього, учасники угоди зобов'язуються координувати більш тісне співробітництво у сфері комунікацій для протидії дезінформації та сприяти розвитку спільних освітніх і тренінгових програм для фахівців з інформаційної безпеки. Це планують реалізовувати, зокрема, підвищуючи рівень володіння англійською мовою в цій сфері, обмінюючись досвідом та організовуючи професійні заходи.

Зазначимо, що Велика Британія стала першою країною, яка уклала фінальну двосторонню безпекову угоду з Україною в рамках домовленостей, що були узгоджені під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися. Документ формалізує підтримку, яку Британія надавала і надаватиме й надалі нашій державі у сфері безпеки, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, медичною та військовою підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом.

Згідно з угодою, Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати Україну впродовж 10 років дії документа, тобто до 2034 року.

Повний текст можна переглянути тут.

Нагадаємо, 11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО оголосить про запрошення Україні, «коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови».

12 липня лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Ця декларація є загальним рамковим документом. Наступним кроком стане система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Документ передбачає, зокрема, подальше постачання зброї, навчання та підтримку в розвитку ОПК тощо, негайні консультації на випадок нової агресії, посилення санкцій проти Росії, заморожування активів, механізми репарацій і суд над винними та подальшу підтримку демократичного розвитку України. 

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країни G7 запропонували Україні гарантії безпеки «не замість членства, а на шляху України до Альянсу».

Колаж: «АрміяInform» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY