detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
23.12.2023 14:40
У Києві в Маріїнському парку демонтували пам’ятник учасникам антиукраїнського «січневого повстання»
У Києві в Маріїнському парку демонтували пам’ятник учасникам антиукраїнського «січневого повстання»
Вага пам’ятника сягає близько 2,5 тонн. Поки невідомо, де надалі зберігатимуть монумент.

У Києві в Маріїнському парку прибрали пам'ятник учасникам «січневого збройного повстання 1918 року». Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Ідеологічна роль цього постаменту полягала у возвеличенні більшовиків, котрі влаштували збройний заколот проти Української Центральної Ради та Української Народної Республіки. Нам десятиліттями навʼязували в герої — радянських та імперських катів. Тепер настав час назавжди позбутися ворожого культурологічного впливу», — прокоментувала Старостенко.

За інформацією КП «Київблагоустрій», вага пам’ятника сягає близько 2,5 тонн. Поки невідомо, де надалі зберігатимуть монумент.

 

Січневий заколот, організований київським комітетом більшовицької партії, тривав у 1918 році впродовж семи днів під час наступу військ радянської Росії на Київ. Він призвів до численних жертв. Близько 750 загиблих були поховані у братській могилі в Маріїнському парку. У жовтні 1927 року над могилою встановили невеликий пам'ятник, а в грудні 1967-го на тому ж місці з'явився новий монумент.

Нагадаємо, 16 грудня в Дарницькому районі Києва демонтували конструкцію памʼятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець» заввишки 3,7 м. Монумент зберігатиметься в музеї-майстерні Зноби-Голембієвських.

Раніше у Києві також демонтували пам'ятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу. Надалі монумент, який був встановлений ще 30 квітня 1954 року, зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

У листопаді уряд прийняв постанову про вилучення з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників низці російських і радянських діячів.

З реєстру вилучили пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків та пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською в Києві. 

Фото: КМДА

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY