detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
27.10.2023 11:38
У Варшаві назвали переможців UKRAINA! Festiwal Filmowy (ПОВНИЙ СПИСОК)
У Варшаві назвали переможців UKRAINA! Festiwal Filmowy (ПОВНИЙ СПИСОК)
Журі окремо відзначило операторську роботу Володимира Усика (фільм «Ла Палісіада») і акторську гру Владислава Балюка («Я і Фелікс»).

У Варшаві завершився UKRAINA! Festiwal Filmowy, на якому цьогоріч було представлено понад 60 українських фільмів, знятих останніми роками. Про це повідомив Український інститут, який уже вп’яте співпрацює з польським кінофестивалем.

24 жовтня відбулася церемонія нагородження переможців фестивалю:

Найкращий повнометражний фільм — «Ла Палісіада», режисер Філіп Сотниченко (переможець proMOTION 2023).

Також журі оцінило спеціальною відзнакою операторську роботу Володимира Усика.

Найкращий документальний фільм — «Звідки куди», режисер Мачек Хамела.

Прем’єра «Звідки куди» відбулась на цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі. Там стрічка також здобула нагороду в номінації «Найкращий документальний фільм». На рахунку творчої групи фільму є також дві нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю Planete Doc Review, зокрема за найкращий польський фільм, а також відзнака від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів.

Найкращий короткометражний фільм — «День вчителя», режисер Олексій Пасічник.

У 2022 році стрічка «День вчителя» отримала Спеціальну відзнаку міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs. «“День вчителя”. Олексій Пасічник від незалежного кінематографіста, оператора, режисера, монтажера, моушен-дизайнера, організатора щосуботніх показів українського короткого метру в Одеському музеї західного та східного мистецтва “Кіно в музеї“ Артура Садовнікова за “добротний сценарій та бадьорі повороти сюжету”», — прокоментувало своє рішення журі фестивалю.

Найкращі акторки — Ірма Вітовська (фільм «Королі репу» режисера Мирослава Латика), Карина Химчук (фільм «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябрьової).

Приз глядацьких симпатій — «Люксембург, Люксембург», режисер Антоніо Лукіч.

Нагадаємо, світова прем’єра фільму Антоніо Лукіча відбулась торік на Венеційському міжнародному кінофестивалі. Українську прем’єру провели у квітні в смт Близнюки на Харківщині, де народились виконавці головних ролей у фільмі — брати Раміл та Аміл Насірови.

Спеціальна відзнака — «Я і Фелікс», режисерка Ірина Цілик. Також журі відзначило акторську гру Владислава Балюка.

У липні цього року фільм Ірини Цілик нагородили спеціальною відзнакою на італійському кінофестивалі Giffoni в категорії «Generator +16». Стрічка отримала приз The CGS Award (Social-cultural Cineclubs for Young People) — Percorsi Creativi 2023.

До грудня покази UKRAINA! Festiwal Filmowy відбудуться ще в інших польських містах, зокрема у Вроцлаві, Кракові, Познані, Ґданську, Гливицях та інших.

Фото: UKRAINA! Festiwal Filmowy / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY