detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
25.09.2023 18:46
У Білорусі відеооператора В’ячеслава Лазарова ув'язнили на 5,5 років за співпрацю з каналом «Белсат»
У Білорусі відеооператора В’ячеслава Лазарова ув'язнили на 5,5 років за співпрацю з каналом «Белсат»
В’ячеслава Лазарова та його дружину Тетяну Питько звинуватили у «сприянні екстремістській діяльності».

Білоруський суд ув'язнив відеооператора В’ячеслава Лазарова на п’ять з половиною років у справі про «сприяння екстремістській діяльності». За тими ж звинуваченнями до трьох років позбавлення волі засудили його дружину Тетяну Питько. Про це повідомило «Радіо Свобода» з посиланням на Білоруську асоціацію журналістів.

В’ячеслава Лазарова затримали 9 лютого після обшуку через його спілкування з недержавним медіа, визнаним у Білорусі «екстремістською організацією». За даними правозахисної організації «Вясна», причиною переслідування стала співпраця відеооператора з каналом «Белсат».

У червні цього року затримали також Тетяну Питько. Пізніше стало відомо, що її звинувачують у створенні екстремістського формування або участі в ньому (ст. 361-1 ККУ).

У 2020 році жінку судили та оштрафували за участь у мирних маршах. Через це вона втратила роботу викладачки в школі. Доньку Тетяни та В’ячеслава Єву, якій нещодавно виповнився рік і місяць, відправили на виховання в дитячу лікарню, однак згодом віддали бабусі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року МВС Білорусі визнало канал «Белсат» та пов’язані з ним інтернет-ресурси «екстремістським формуванням».

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну «Белсат» розпочав трансляцію українського загальнонаціонального телемарафону у своєму денному ефірі. З 24 лютого канал веде щоденний спеціальний ефір, присвячений нашій державі, а також новини українською мовою.

Головний офіс «Белсату» розташований у Варшаві, однак власні представництва, окрім України, є також у Литві, деякі журналісти працюють у Росії. Про роботу при режимі Лукашенка, ув’язнення співробітників та плани розширити мовлення на Україну читайте в інтерв'ю керівників білоруського каналу польського Суспільного мовника журналістці Наталії Даньковій. 

Фото: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY