detector.media
16.06.2023 12:59
10 років ув’язнення отримав «експерт» з телеканалів Медведчука, який закликав до «демонтажу» України
10 років ув’язнення отримав «експерт» з телеканалів Медведчука, який закликав до «демонтажу» України
Прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра вдалося засудити на основі доказової бази, яку зібрала СБУ.

Іванофранківця Михайла Шпіра, який брав участь у цілеспрямованих інформаційних операціях проти України, заочно засудили до 10 років ув'язнення. Про це «Детектор медіа» дізнався з повідомлення на сайті Івано-Франківського міського суду та на сайті Служби безпеки України.

До початку повномасштабного вторгнення Михайло Шпір регулярно виступав в ефірах телеканалів медіахолдингу Медведчука та позиціонував себе як «експерт».

Він вихваляв агресивну політику військово-політичного керівництва Росії та виправдовував тимчасову окупацію України.

Також він закликав до фізичної розправи над українськими військовими і дискредитував одну з релігійних конфесій в Україні.

Щоб уникнути правосуддя, Шпір ще у 2020 році втік до Москви, а після початку повномасштабного вторгнення РФ був одним із перших пропагандистів Кремля, який підтримав дії російських окупантів.

Розслідування протизаконної діяльності прокремлівського пропагандиста проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури. 

Фігуранта визнано винним за трьома статтями Кримінального кодексу України:

Суд призначив йому 10 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна. Строк відбуття покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Михайло Шпір у лютому 2017 року потрапив до бази даних «Миротворець», як «антиукраїнський пропагандист та провокатор, за розповсюдження інформації антиукраїнського змісту та розпал міжнаціональної ворожнечі». 

За інформацією «Миротворця», народився Шпір в Івано-Франківську в 1986 році. Був редактором журналів «Сноб» та «Золота каста», уповноваженою особою партії «Опозиційна платформа — За життя» під час парламентських виборів у 52-му окрузі на Донеччині.

У серпні 2020 року Шпіра побили у Львові за образливі вислови проти українців. Саме після цього він виїхав до Москви. У березні 2021 року працівники Служби безпеки України провели обшуки помешкання за кількома адресами Михайла Шпіра. Слідчі знайшли документи, видані Шпіру Російською Федерацією. Тоді йому оголосили про підозру.

Читайте також:

Фото: Misha Shpir / інстаграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY