detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
03.04.2023 14:25
«Репортери без кордонів» закликають владу України гарантувати плюралізм інформації, повернувши «Еспресо», 5 канал і Прямий до цифрового ефіру
«Репортери без кордонів» закликають владу України гарантувати плюралізм інформації, повернувши «Еспресо», 5 канал і Прямий до цифрового ефіру
4 квітня 2022 року Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» виступила із заявою, в якій звертає увагу на те, що вже рік, як українські інформаційні телеканали цілодобового мовлення, «Еспресо», 5 канал і Прямий, виключені з цифрового наземного телебачення. «Репортери без кордонів» закликають владу України гарантувати плюралізм інформації і врегулювати проблему повернення цих мовників до цифрового ефіру якнайшвидше.

Нагадаємо, 4 квітня 2022 року Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента України, Ради національної безпеки та оборони, Служби безпеки України, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

5 квітня провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, сказав, що не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал.

19 березня 2022-го президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ та зобов’язав загальнонаціональні канали транслювати єдиний марафон.  5 канал, Прямий та «Еспресо» змінили свій ефір і долучились до трансляції марафону «Єдині новини».

На думку радника голови Офісу президента, члена української делегації на перемовинах з Росією Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо») вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента. 

2 червня 2022-го 5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку за відключення від цифрового ефіру. «Еспресо» звернувся до СБУ і прокуратури.

«Через рік все ще неможливо встановити, хто саме, навіщо і як прийняв це рішення. Медіарегулятор, провайдер цифрового наземного телебачення і державна компанія, якій належить інфраструктура, знімають з себе відповідальність, посилаючись один на одного, а юридична невизначеність триває вже рік. Судові позови Прямого і 5 каналу, що входять до групи «Вільні Медіа», розпочаті у травні 2022 року, досі не увінчалися успіхом», — констатують у своїй заяві «Репортери без кордонів» і закликають українську владу врегулювати цю ситуацію.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY