detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.03.2023 10:55
Уряд повернув майно Києво-Печерської лаври в управління держави
Уряд повернув майно Києво-Печерської лаври в управління держави
Кабінет міністрів скасував своє відповідне розпорядження від 2013 року.

Кабінет міністрів 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

За його словами, уряд скасував розпорядження від 11 липня 2013 року № 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд».

«Низкою законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, бо саме держава є власником цих обʼєктів», — сказав міністр.

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Того ж дня міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату повинні до 29 березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври, а сама УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на виселення немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики також не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври. Відомство вже звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника.

30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду Лаври.

Фото: Getty Images Europe

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY