detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.03.2023 13:12
Верховна Рада призначила Оксена Лісового міністром освіти. Михайла Федорова «повернули» у Мінцифри
Верховна Рада призначила Оксена Лісового міністром освіти. Михайла Федорова «повернули» у Мінцифри
До повноважень Федорова на посаді віцепрем’єра додалися питання розвитку освіти та науки. Крім того, Олександр Камишін став міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки. Михайла Федорова поновили на посаді міністра цифрової трансформації і призначили віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій. Олександр Камишін став міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Кандидатуру Лісового на пленарному засіданні 21 березня підтримали 313 народних депутатів, Михайла Федорова — 311 депутатів та Олександра Камишіна — 312 нардепів.

За інформацією NV, Оксен Лісовий народився 21 липня 1972 року на Київщині в родині дисидентів Василя і Віри Лісових. За два тижні до його народження радянська влада заарештувала його батька, який виступив з відкритим листом на захист шістдесятників, а мати за це звільнили з роботи в Інституті педагогіки. Василь Лісовий провів у таборах та засланні 11 років до липня 1983-го.

Оксен Лісовий з 2010 року обіймає посаду директора Національного центру Мала академія наук України (МАН). За даними НАН, він має ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році отримав вчене звання доцента.

У 2012 році Лісовий став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, у 2021-му отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював створення першого в Україні Музею науки, який відкрили на ВДНГ у Києві.

Нагадаємо, Верховна Рада 20 березня проголосувала за відставку трьох міністрів, зокрема міністра освіти й науки Сергія Шкарлета. Крім нього, у відставку пішли віцепрем'єр-міністр України – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, а також міністр з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін.

Раніше перестановки в уряді анонсував прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Про те, що Сергій Шкарлет подасть у відставку, ще 17 березня  повідомила «Українська правда» з посиланням на трьох співрозмовників в органах влади.

Зранку 20 березня Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій підтримав відставку міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. 

Сергій Шкарлет очолював Міністерство освіти і науки з грудня 2020 року (з червня 2020-го у статусі т.в.о.). Тоді ж, у червні 2020-го, етичний комітет Національного агентства із забезпечення якості освіти виявив плагіат у чотирьох наукових публікаціях Сергія Шкарлета — запозичення без посилання на джерело. Наявність плагіату підтвердили також незалежні міжнародні експерти.

Міністр на це заявляв, що у нього є чимало запитань до Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зокрема й до складу комітету, методів і принципів його ухвалення.

У квітні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії Нацагентства, яке встановило в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат.

Фото: А. Нестеренко / пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY