detector.media
03.03.2023 21:15
Маляр про небезпеку відкритих джерел під час війни: Ворог їх вивчає, це дуже серйозний виклик
Маляр про небезпеку відкритих джерел під час війни: Ворог їх вивчає, це дуже серйозний виклик
Ганна Маляр: Є певна специфіка повідомлень, коли навіть росіяни швидше дізнаються інформацію з наших джерел, ніж їм доповідають їхні ж підлеглі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр вважає, що у відкритих джерелах криється певна небезпека, адже вороги іноді швидше дізнаються інформацію з українських відкритих джерел, ніж їм доповідають їхні ж спецслужби.

Таку думку Маляр висловила під час Kyiv Stratcom Forum, який організовує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Кожен зі смартфоном тепер ньюзмейкер: і оператор, і режисер. Він може передати у світ все, що завгодно дуже швидко, ще до того, як Збройні сили чи Міноборони про це заявлять. У цьому і криється небезпека, бо ворог вивчає відкриті джерела в тому числі. Є певна специфіка повідомлень, коли навіть росіяни швидше дізнаються інформацію з наших джерел, ніж їм доповідають їхні ж підлеглі. Це дуже серйозний виклик», –  цитує Маляр Центр стратегічних комунікацій.

На думку Маляр, якщо у війнах 20-30 років тому держава могла стати монополістом інформації і супроводжувати військові кампанії, на сьогодні технічно це не можливо.

Заступниця міністра вважає, що Україні не потрібно боротися з інформаційними та технологічними реаліями, їх треба сприйняти та адаптовуватися, щоб перемоги.

«Ми з 24-го перейшли на повністю інший інформаційний режим. Якщо до цього у нас була мета інформувати, то сьогодні такої мети немає. У нас є мета воювати. Усі інформаційні підрозділи і вся наша робота покликані допомогти Збройним силам. Зараз наша інформація – це наша зброя», – зазначила Маляр.

У вересні 2022 року Маляр закликала українців не поширювати неперевірену інформацію про деокуповані території та бути обережними щодо інформації про операції ЗСУ, які поширюють блогери.  

За словами Маляр, лише обмежене коло осіб має доступ до державної таємниці найвищого ступеня секретності, а «лідери думок» і телеграм-канали насправді не володіють інформацією про планування військових операцій.

Читайте також: 

21 березня 2022 року в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: Центр стратегічних комунікацій

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY