detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.01.2023 08:58
«Репортери без кордонів» привітали прийняття Україною закону про медіа
«Репортери без кордонів» привітали прийняття Україною закону про медіа
RSF вітає розширення повноважень медіарегулятора, але застерігає: щоб гарантувати його незалежність та професіоналізм, потрібно змінити процес призначення його членів.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) привітала ухвалення Україною нового закону про медіа, попри виклики, пов'язані з війною, відзначила створення за новим законом сприятливішого середовища для незалежних ЗМІ та розширення повноважень медіарегулятора. Однак RSF застерігає, що необхідно змінити процес призначення членів регулятора, щоб гарантувати його повну незалежність та професіоналізм.

Як повідомляється на сайті організації, закон загалом створює сприятливі умови для медіа, незважаючи на війну, але для забезпечення повної незалежності медіарегулятора необхідні вдосконалення.

У заяві відзначають, що новий закон про медіа гармонізує українське законодавство з європейським і полегшує визначення справжніх власників ЗМІ.

Також, за словами (RSF), закон дозволить українському законодавству створити сприятливіше середовище для незалежних ЗМІ. Зокрема, кажуть в RFI, закон запроваджує механізми спільного регулювання, які сприяють діалогу між медіа-регулятором і медіа, і надає правовий статус онлайн- та соціальним медіа.

Крім того, закон уточнює, деталізує та розширює повноваження медіарегулятора.

Утім, відзначають в організації, щоб гарантувати повну незалежність та професіоналізм регулятора, необхідно змінити процес призначення його членів.

Юрист Інституту масової комунікації (ІМІ) Роман Головенко прокоментував (RSF), що для цього парламент має внести зміни до конституції країни, що неможливо, поки діє воєнний стан.

«Ми вітаємо цю реформу, на яку чекали кілька років, а також покращення, які були внесені до її остаточного ухвалення. Але ми очікуємо від влади додаткових зусиль для завершення цієї реформи, щоб забезпечити повну незалежність медіарегулятора, щойно конституційні обмеження, пов’язані з поточною війною, будуть скасовані», – сказала голова відділу Східної Європи та Центральної Азії організації Жанна Кавельє.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила новий текст документу у другому читанні і в цілому 13 грудня. Законопроєкт №2693-д підтримали 299 нардепів. Ухвалення закону «Про медіа» є однією з вимог для вступу України до ЄС

15 грудня закон «Про медіа» підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, а 29 грудня його підписав президент Володимир Зеленський. 31 грудня текст закону «Про медіа» опублікували у парламентській газеті «Голос України». Закон набуде чинності через три місяці після опублікування — 31 березня.

Закон посилює повноваження Нацради у регулюванні медіа, зберігає квотування, запроваджує регуляцію онлайн-медіа і водночас послаблює її (зокрема йдеться про заборону Нацраді блокувати зареєстровані медіа та дозвіл блокувати незареєстровані терміном на два тижні), полегшує умови ліцензування каналів, вносить зміни до закону про Суспільне мовлення (наприклад, дозволяє мовнику працювати у копродукції з іншими зарубіжними компаніями).

Зараз важливою є імплементація закону. Зокрема, поняття «онлайн-медіа» мають визначити спільно Нацрада і громадські організації та медіа.

З повним текстом документу можна ознайомитись тут.

Читайте також:

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY