detector.media
27.12.2022 20:25
Після заяви Москви про розшук Грозєва до МЗС Болгарії викликали російського посла
Після заяви Москви про розшук Грозєва до МЗС Болгарії викликали російського посла
У Міністерстві закордонних справ Болгарії відреагували на оголошення в розшук журналіста-розслідувача групи Bellingcat Христо Грозєва.

Міністерство закордонних справ Болгарії викликало посла РФ Елеонору Митрофанову, пише болгарський сайт Nova.

Однією із тем зустрічі має стати оголошення Росією в розшук виконавчого директора і голови виконавчої ради Bellingcat Христо Грозєва. 

У липні слідча служба ФСБ Росії заявила, що Грозєв нібито був причетний до операції української військової розвідки з викрадення військових літаків з Росії. У службі стверджують, що буцімто знайшли двох кур'єрів, які брали участь у передачі грошей від української розвідки російському пілоту для викрадення літака. Журналіст свою причетність заперечує. За його словами, спроба викрадення літаків була, але її організатором було не ГУР, а група колишніх українських добровольців, які раніше працювали в розвідці. Команда Bellingcat знімала документальний фільм-розслідування про цю операцію.

Нагадаємо, 26 грудня МЗС Росії оголосило у федеральний розшук Христо Грозєва. Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме не зазначено.

У липні цього року проєкт Bellingcat внесли до списку «небажаних» у Росії.

Христо Грозєв очолив Bellingcat у січні цього року. Проєкт веде журналістські розслідування, аналізуючи дані з відкритих джерел. Публікації стосуються резонансних справ: про причетність російської влади до збиття боїнгу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи-молодшого та письменника Дмитра Бикова. А також про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY