detector.media
Гала Скляревська
16.11.2022 19:38
«Страна.ua» не отримувала акредитації для роботи в Херсоні
«Страна.ua» не отримувала акредитації для роботи в Херсоні
Президент доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони Олексію Данилову вжити заходів, аби блокування ресурсів підсанкційного видання відбулося належним чином.

Онлайн-видання «Страна.ua» не отримувало акредитації Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України, необхідну для роботи журналістів під час воєнного стану в зоні бойових дій. Про це «Детектору медіа» повідомив начальник Управління зв'язків з громадськістю  полковник Богдан Сеник.

«Із лютого це видання не отримувало жодної акредитації від ЗСУ. Як представники цього видання дісталися в Херсон, якщо цей факт мав місце, про що мені невідомо, —  повинні встановити спеціальні служби», — сказав він.

Джерела «Детектора медіа» в Національній поліції припускають, що працівники  видання, яке потрапило під санкції Ради національної безпеки та оборони на підставі даних СБУ 20 вересня 2020 року, могли в’їхати в Херсон як пересічні громадяни, а не як журналісти. 

«Детектор медіа» також звернувся із запитом до Національної поліції з проханням  прокоментувати ситуацію та чекає на відповідь. 

Заступниця головного редактора видання Світлана Крюкова на момент публікації новини не відповіла на запитання «Детектора медіа».  

У понеділок, 14 листопада, провели перший престур для журналістів до звільненого Херсона. В той же день у Херсон прибув президент України Володимир Зеленський. На наступний день, 15 листопада, видання «Страна. ua» оприлюднило анонімний фоторепортаж зі звільненого міста. На фото стоїть водяний знак «Страна.ua».На тлі скандалу з акредитацією в соцмережах пролунали обвинувачння на адресу Міністерства оборони та Міністерство внутрішніх справ через те, що видання отримало офіційну акредитацію. 

Сьогодні ж стала відома відповідь на петицію до президента із вимогою забезпечити повне блокування цього видання та припинити з ним співпрацю державних органів. Президент доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони Олександру Данилову вжити необхідних для цього заходів. 

Нагадаємо, що онлайн-видання «Страна.ua» вже понад рік під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Основний домен strana.ua і кілька дзеркал заблоковані більшістю українських інтернет-провайдерів, але зараз видання доступне за адресою strana.today. Що не так із виданням «Страна.ua» можна прочитати в матеріалі Отара Довженка та Ярослава Зубченка.

Раніше стало відомо, що за роботу у звільненому Херсоні 12 та 13 листопада акредитації позбавили журналістів низки українських та іноземних медіа, у тому числі «УП», hromadske, CNN та Sky News.

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію навколо позбавлення акредитації журналістів, які висвітлювали події у звільненому Херсоні.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець також закликав міністра оборони Олексія Резнікова повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні відразу після звільнення.

Фото: «Страна. ua»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY