detector.media
03.11.2022 16:07
На Takflix випустили дебютний фільм Мантаса Кведаравічуса. 50% вартості квитків – маріупольцям
На Takflix випустили дебютний фільм Мантаса Кведаравічуса. 50% вартості квитків – маріупольцям
Онлайн-кінотеатр Takflix випустив дебютний художній фільм «Парфенон» литовського режисера Мантаса Кведаравічуса, який загинув у Маріуполі у березні 2022 року.

Половину вартості квитків передадуть на допомогу маріупольцям, що змушені були покинути свої домівки, та на евакуацію з Маріуполя, інформує The Village Україна.

Психологічна драма «Парфенон» присвячена дослідженню пам’яті. За сюжетом, герой фільму пригадує своє життя в дешевому борделі в Афінах. У спогадах – історії повії, гангстера і реставраторки ікон, яка насправді не вірить у Бога.

Роль реставраторки виконала українська акторка Рита Бурковська («Бачення метелика»). Ця акторська робота — її повнометражний дебют. Щоб вжитися в роль, вона два місяці писала ікони в Лаврі.

Оператором-постановником фільму став В’ячеслав Цвєтков, який також зняв «Маріуполіс» та «Земля блакитна, ніби апельсин».

Перед тим, як розпочати зйомки фільму «Парфенон», Мантас Кведаравічус протягом трьох років проводив етнографічні дослідження в Афінах, Стамбулі та Одесі.

Takflix – це онлайн-кінотеатр українського кіно. У каталозі кінотеатру доступно близько 100 українських фільмів. Серед них – перший український еротичний серіал «Острів любові»; фентезійна анімація про жіночу сексуальність; відреставрований фільм «Земля» Олександра Довженка із саундтреком від DakhaBrakha; ісландсько-французький фільм про війну в Україні та екологію; анімація, створена зі сміття.

Раніше «Детектор медіа» писав, що литовського режисера Мантаса Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові. Такого висновку дійшли розслідувачі російського видання «Проект». Вони поговорили зі свідками того, як Кведаравічуса затримали росіяни та проросійські бойовики.

Мантас Кведаравічус був убитий 3 квітня 2022 року в Маріуполі, де знімав бойові дії під час наступу російських загарбників. Цьому міcту він раніше присвятив документальну стрічку «Маріуполіс» (2016), в якій тема війни на Донбасі поєднувалася з темою мистецтва, архітектури, міфології.

Друзі та колеги Мантаса змонтували фільм «Маріуполіс 2», над яким він працював. Прем’єра стрічки відбулась на Каннському кінофестивалі. «Маріуполіс 2» здобув у Каннах відзнаку «Золоте око».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY